Princeza Dubaija nestala bez traga

Radiosarajevo.ba
Princeza Dubaija nestala bez traga
Youtube/Screenshot / Arapska princeza Sheikha Latifa
Arapska princeza Sheikha Latifa cijelog svog života nije uspjela izaći iz Dubaija, arapskog emirata kojim vlada njen otac Sheikh Mohammed bin Rashid al-Maktoum, premijer Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Njene želje da putuje i studira u inostranstvu nikad joj nisu uslišane, a pasoš joj je oduzet. Provodila je svoje dane iza zidova palače, gdje je njeni prijatelji nisu smjeli posjećivati, kao što ni ona nije smjela odlaziti u njihove domove.

"Ovdje nema pravde. Posebno ako si žensko, tvoj život nema nikakvu vrijednost", ispričala je u videu koji je potajno snimila prošle godine.

Njeni prijatelji stoga su se iznenadili kad je u martu prošle godine putem WhatsAppa poručila da je "zauvijek" otišla iz Dubaija.

Na pitanje gdje je, odgovorila je "slobodna".

Kako piše New York Times, bijeg je planirala nekoliko godina, uz pomoć svoje finske trenerice capoeire Tiine Jauhiainen i samozvanog bivšeg francuskog špijuna Hervéa Jauberta. No, njena sreća trajala je manje od sedam dana. Nekoliko dana nakon što je zaplovila Indijskim okeanom na Jaubertovoj jahti prema Indiji, s ciljem da dođe do SAD-a i zatraži politički azil, nije joj više bilo ni traga ni glasa.

Tek u decembru njena je porodica objavila nekoliko protokolarnih fotografija, uz napomenu da je Sheikha sada kod kuće na sigurnom, nakon, kako tvrde, "otmice".

Ipak, njena priča nije mogla biti zataškana, zahvaljujući videu koji je do sada na YouTubeu pogledan više od 2 miliona puta. U 39 minuta videozapisa Sheikha Latifa opisala je na engleskom jeziku kako izgleda njen život u 'zlatnom kavezu', za slučaj da je uhvate i ubiju.

"Neće me živu vratiti nazad. Ako ne uspijem živa izaći, barem je tu ovaj video", kazala je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije