Prijavljena prva smrt od Oz virusa u svijetu

0
Anadolija
Prijavljena prva smrt od Oz virusa u svijetu
Foto: Japan Times / Oz virus prenose krpelji

Japanka u 70-im godinama, koja je umrla nakon 26 dana liječenja u bolnici, postala je prva žrtva u svijetu od infekcije koju prenose krpelji nakon što se zarazila virusom Oz u istočnoj provinciji Ibaraki, sjeverno od Tokija, saopćile su vlasti u petak.

Ovo je prva prijavljena smrt u svijetu uzrokovana potencijalnom infekcijom koju prenosi krpelj, objavio je Kyodo News sa sjedištem u Tokiju.

Prema pokrajinskoj Vladi i Ministarstvu zdravstva Japana, žena je zatražila medicinsku pomoć u ljeto 2022. godine nakon što je imala simptome poput groznice i umora. Njeno stanje se pogoršalo nakon što joj je prvobitno dijagnosticirana upala pluća, zbog čega je bila potrebna hospitalizacija.

Kinezi "Valter brani Sarajevo" pripisali Srbiji: 'Puls otpora ovog grada nije moguće ukrasti'

Kinezi "Valter brani Sarajevo" pripisali Srbiji: 'Puls otpora ovog grada nije moguće ukrasti'

Tokom liječenja, ljekari su joj otkrili krpelja na gornjem desnom dijelu butine. Umrla je 26 dana nakon što je primljena u bolnicu od miokarditisa, upale srčanog mišića. Nacionalni institut za zarazne bolesti u Tokiju potvrdio je da trenutno nije dostupna vakcina za virus Oz, koji je otkriven samo u Japanu.

Institut je naglasio potrebu za daljim istraživanjem kako bi se u potpunosti razumjeli simptomi i potencijalni rizici povezani s infekcijom.

Godine 2018. virus Oz je prvi put identificiran u vrsti krpelja Amblyomma testudinarium pronađenoj u provinciji Ehime, na zapadu Japana. Vjeruje se da je ova vrsta krpelja odgovorna za prenošenje virusa, a njegovo prisustvo je uočeno na širokom području Japana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije