Prigožin je smaknut zbog - Afrike?! Procurilo što se događalo danima uoči pada aviona u Rusiji

0
Radiosarajevo.ba
Prigožin je smaknut zbog - Afrike?! Procurilo što se događalo danima uoči pada aviona u Rusiji
Foto: Screenshot / Jevgenij Prigožin

Komandant Wagnera Jevgenij Prigožin najvjerojatnije je u srijedu, 23. augusta, pobjegao iz Afrike zbog pokušaja ruske vojske da potkopa aktivnosti plaćeničkih trupa u regiji, napisao je Institut za proučavanje rata (ISW) u svom izvještaju.

Insajderski izvori koji su upoznati s ruskim sigurnosnim službama tvrde da je od strane Kremlja postojao ‘plan da se Wagneru potpuno onemogući djelovanje u Africi', piše ISW.

Činjenica jest da se nakon jednodnevne pobune u Rusiji u junu, fokus Wagnera u potpunosti prebacio na Afriku i zloglasne se plaćenike uveliko povezivalo s ratnim zločinima u Srednjoafričkoj Republici i Maliju, pa čak i pučom u Nigeru.

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Incident u NBA: Igrač loptom pogodio ženu u glavu, reagovalo i obezbjeđenje

Prigožin se 21. augusta nakon dugo vremena obratio s ‘vrućeg afričkog pijeska‘.

"Moguće da je da je šef Wagnera otputovao u Afriku s ciljem da osigura nastavak misije, potpuno ignorirajući Kremlj i ministarstvo odbrane."

Prema izvorima ISW-a, ruska vojska je imala plan da Wagnerove plaćenike zamijeni korpusom od 20.000 vojnika, a u isto vrijeme Šojgu i Gerasimov počeli su Prigožinu otimati komandante i najjače snage.

"Prigožin se izuzetno protivio tome i uložio je sve napore da se to spriječi", piše ISW, prenosi Jutarnji list.

Novinar Andrej Zakharov, osnivač Insidera, jednog od najboljih istraživačkih medija (u egzilu) u Rusiji, napisao je da se Prigožin jučer vratio iz Afrike. Međutim, do Sankt Peterburga nije stigao...

Ko su putnici aviona koji su poginuli sa Prigožinom? Sve ih povezuje jedno!

Ko su putnici aviona koji su poginuli sa Prigožinom? Sve ih povezuje jedno!

Ruska agencija za civilno zrakoplovstvo, Rosaviatsia, u srijedu, 23. augusta, je objavila da su Prigožin i Utkin bili na popisu putnika srušenog aviona.

Agencija je dostavila imena svih sedam putnika i tri člana posade za koje se sada zna da su bili u avionu Embraer koji se u srijedu srušio u blizini Moskve.

Ipak, ni Rosaviatsia ni bilo koji drugi ruski dužnosnik još nisu nedvosmisleno rekli da je Prigožin ubijen. Još nema službene reakcije ruskih vlasti o nesreći.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije