Priča iz Amerike: Policija zahvaljujući opušku cigarete riješila ubistvo nakon čak 52 godine

0
Radiosarajevo.ba
Priča iz Amerike: Policija zahvaljujući opušku cigarete riješila ubistvo nakon čak 52 godine
Foto: Twitter / Rita Curran

Opušak cigarete pronađen u blizini tijela ubijene učiteljice u njezinom stanu prije gotovo 52 godine pomogao je policiji identificirati čovjeka za kojeg vjeruje da ju je ubio.

Rita Curran pronađena je mrtva u julu 1971. godine u svom domu u gradu Burlingtonu u saveznoj državi Vermont,

Slučaj je ostao neriješen, ali DNA dokazi prikupljeni iz opuška cigarete na mjestu događaja omogućili su policiji da zaključi kako je komšija po imenu William DeRoos zadavio učiteljicu. Osumnjičeni, koji je tada imao 31 godinu, nakon svađe sa suprugom izašao je iz svog stana kako bi se "ohladio". Nakon što se vratio, zamolio je svoju suprugu da ne govori kako je bio vani.

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Pogledajte kako Oružane snage BiH vježbaju s američkim vojnicima

Policijski poručnik James Trieb je 2019. s timom službenika i tehničara počeo raditi na slučaju kao da se upravo dogodio. Opušak cigarete koji je pronađen u blizini tijela bio je ključni dokaz. Opušak i drugi dokazi su još 2014. poslani na analizu DNA. Sastavljen je DNA profil onoga ko je pušio cigaretu, ali nije odgovarao nijednom uzorku u bazama podataka DNA, piše Sky News.

Detektivi koji su preuzeli slučaj 2019. sklopili su ugovor s kompanijom za testiranje DNA, a uzorci su uspoređeni s genetskim materijalom koji su predstavnici javnosti predali komercijalnim kompanijama za testiranje DNA. U augustu 2022. detektivima je rečeno da uzorak upućuje na DeRoosa.

Policija je zatim utvrdila da su osumnjičeni i njegova supruga Michelle živjeli na katu iznad žrtve. Oni su ispitani odmah nakon pronalaska tijela, ali tada su izjavili kako nisu vidjeli ni čuli ništa sumnjivo. DeRoos i njegova supruga, koja više ne koristi to prezime, napustili su Vermont ubrzo nakon ubistva.

Njihov brak je okončan nakon što je DeRoos otišao u Tajland i postao monah. Ipak, kasnije se vratio u Sjedinjene Države i ponovo oženio. Iz policije su potvrdili kako je umro od predoziranja u San Franciscu 1986. godine. DeRoosova bivša supruga je u nedavnom razgovoru s istražiteljima priznala da je lagala kako njezin suprug te noći nije napustio njihov stan.

Priznala je kako je njezin muž često imao iznenadne ispade nasilja.

"Svi smo uvjereni da je William DeRoos odgovoran za teško ubistvo Rite Curran. Budući da je umro u hotelskoj sobi od predoziranja, neće odgovarati za svoja djela, ali ovaj slučaj će biti zatvoren", kazao je poručnik Trieb na jučerašnjoj konferenciji za novinare.

Roditelji žrtve su umrli nikad ne doznavši ko je ubio njihovu kćerku, ali su brat i sestra ubijene prisustvovali konferenciji koja je održana u sjedištu policije u Burlingtonu.

"Ne razmišljam toliko o tipu koji je ovo učinio koliko razmišljam o Riti, svojim roditeljima i onome kroz što su prošli. Molim se za Ritu i svoje roditelje", kazao žrtvin brat.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije