Pretvaranje bolnice Nasser u 'kasarnu': Ratni zločin u popunosti protivan međunarodnom pravu

2
Anadolija
Pretvaranje bolnice Nasser u 'kasarnu': Ratni zločin u popunosti protivan međunarodnom pravu
Foto: EPA - EFE / Ilustracija

Vlada u Gazi saopćila je kako izraelsko pretvaranje kompleksa bolnice Nasser u gradu Khan Younis u "kasarnu" predstavlja potpuni ratni zločin.

U saopćenju Ureda za medije vlade u Gazi, navodi se da je bolnica Nasser, smještena u gradu Khan Younis na jugu Pojasa Gaze, nakon pritiska Izraela pretvorena u "kasarnu".

U saopćenju se navodi da je izraelska vojska direktno prijetila pogubljenjem civilima u bolnici Nasser, te je naglašeno da su izraelski vojnici ne samo ostavljali ljude u bolnici gladne i žedne, već su i djeci onemogućavali mlijeko.

Dječak (6) umro nakon što ga je otac tjerao da smrša, na suđenju objavljen video iz teretane

Dječak (6) umro nakon što ga je otac tjerao da smrša, na suđenju objavljen video iz teretane

"Upad vojne sile u bolnicu Nasser i zauzimanje vatrenim oružjem i otvaranjem vatre iznutra je ratni zločin koji je sramota za čovječanstvo", stoji u saopćenju.

"Činjenica da je okupacijska izraelska vojska tenkovima, bespilotnim letjelicama i teško naoružanim vojnicima upala u bolnicu Nasser i otvorila vatru na civile i zdravstvene radnike koji su se unutra sklonili je ratni zločin koji je u potpunosti protivan međunarodnom pravu", navedeno je saopćenju.

Navedeno je da je izraelska vojska vrlo grubo postupala s ljudima u bolnici Nasser, te da je spriječila zdravstvene radnike da zbrinu stotine pacijenata i povrijeđenih u bolnici.

U izjavi je naglašeno da se Izrael i međunarodna zajednica smatraju odgovornima za živote stotina zdravstvenih radnika i pacijenata u bolnici Nasser.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije