Presuda u Beču: Zbog otrovnog kajmaka preminulo pet ljudi, osuđen mljekar porijeklom iz Srbije

1
Radiosarajevo.ba
Presuda u Beču: Zbog otrovnog kajmaka preminulo pet ljudi, osuđen mljekar porijeklom iz Srbije
Foto: Kleine Zeitung / Sud u Beču osudio mljekara porijeklom iz Srbije

Bivši direktor mljekare Gloggnitz (39) je u Beču osuđen zbog teškog nemara sa smrtonosnim posljedicama u pet slučajeva i višestrukog teškog nemara (teške tjelesne povrede).

U kajmaku njegove mljekare rasle su smrtonosne bakterije iz roda Listeria. Presudom je osuđen na 13 mjeseci zatvora.

Opasni mikrob prouzrokovao je pet smrtnih slučajeva u Beču između 2020. i 2022. godine, dok je još šest osoba oboljelo - među njima i beba koja je patila od Listerioze pri rođenju 2022. godine. Djevojčica je rođena sedam sedmica prerano, te je preživjela ozbiljnu sepsu.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Izjave dosadašnjih svjedoka na suđenju koje traje od septembra 2023. godine pružile su uznemirujući uvid u uvjete u mljekari: govori se o insektima, štakorima, crnom plijesni i ustajalom mirisu. Zaposlenicima nisu pružene higijenske obuke. Jedno od dostavnih vozila bilo je samo izolirano umjesto hlađeno, dok je kod drugog hlađenje bilo neispravno.

Optuženi bivši direktor mljekare, porijeklom iz Srbije, tvrdi da je nevin. Na početku suđenja u četvrtak, tužiteljka iznenađuje proširenjem optužnice na pronevjeru, tjelesne povrede, pokušaj tjelesne povrede i prijetnju. "Nanijelo joj je tjelesne povrede u uredu tako što ju je grubo uhvatio za vrat i pljunuo", kaže tužiteljka.

U sudnici se prikazuje video neugodnog incidenta iz 10. marta 2023. godine. Na snimci se vidi žena koja vrišti dok je napadnuta od strane optuženog. "Nisam je udario, samo sam je stisnuo i možda je tog dana malo jače uhvatio", ne priznaje krivnju unatoč snimci. Na videu se također vidi kako muškarac gura zaposlenika koji mu prilazi u pomoć. "Tom prilikom nisam ni na koji način povrijeđen", kaže ovaj kao svjedok u sudnici.

Još jedna nova optužba tužiteljstva odnosi se na bankrot mljekare Gloggnitz. Bivši šef navodno je namjerno povukao gotovinu iz blagajne. S obzirom da su potrebni dodatni svjedoci i kako bi se izbjeglo odgađanje postupka, sutkinja isključuje nove optužbe, kao i dva slučaja infekcije koji se odnose na restoran u Beču. Sve ove činjenice sada će se raspravljati 14. marta.

Na trećem danu suđenja u četvrtak, na kraju se oglasio i vještak: "U oboljelim pacijentima pronađen je isti soj bakterija Listeria kao i u mljekari Gloggnitz. Nema sumnje da ovi sojevi pripadaju istom izvoru. Listerije mogu potjecati samo iz tog izvora." Inkubacijsko razdoblje je vrlo dugo i traje do 70 dana. "U predstavljenim slučajevima vidimo samo vrh ledenog brijega. Sigurno je bilo puno više oboljelih koji su ostali neotkriveni jer su imali blaže simptome", izvještava vještak.

Sada ponovno prolazi kroz sve optužene slučajeve infekcije jednog po jednog. Jedna od žrtava morala je 188 dana biti intenzivno medicinski zbrinuta. Bečanin, koji nije imao prethodnih bolesti, sada je trajno ovisan o njezi. Ostali slučajevi nisu manje šokantni.

"Tragično u ovom postupku su ljudi koji sada više nisu s nama. Bez obzira na to jesam li kriv, to je najgore što može dogoditi. Izrazito mi je žao", tvrdi bivši direktor u svojoj završnoj riječi. "Želim da sve brzo završi i da mogu pošteno nastaviti svoj život." Oko 12:30 sudkinja Birgit Borns donosi presudu: 13 mjeseci zatvora i 25.000 eura odštete za tri oboljela. Presuda nije pravomoćna, piše Krone Zeitung

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije