Presuda protiv egipatskog parlamenta ne znači puno

Radiosarajevo.ba
Presuda protiv egipatskog parlamenta ne znači puno

Presuda suda da je egipatski parlament, kojim dominiraju islamisti, nelegitiman zadao je politički udarac predsjedniku Mohamedu Mursiju, ali će se malo toga promijeniti u praksi, kažu analitičari.

Vrhovni ustavni sud (SCC) u nedjelju je presudio da je zakon koji reguliše izbor članova vijeća Šura neustavan, kao i propisi za izbor članova odbora zaduženog za sastavljanje ustava.

Uprkos presudi, predsjedništvo je saopštilo da će vijeće Šura, koje je preuzelo zakonodavnu ulogu nakon raspuštanja parlamenta, zadržati ovlasti dok se ne izabere novi donji dom parlamenta krajem ove godine.

Odluka SCC-a bi mogla ohrabriti opoziciju uoči masovnih protesta protiv Mursijeve vlade, koji trebaju biti održani 30. juna, kada predsjednik bude obilježavao godišnjicu vladavine, javio je AFP.

Međutim, paralizirajuća ekonomska kriza i široko rasprostranjena nesigurnost od početka ustanka u kojem je svrgnut Hosni Mubarak 2011. godine već negativno utiču na islamiste koji su na vlasti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije