Presedan u Iranu: Postavljaju kamere na javnim mjestima jer žele pronaći žene koje ne nose hidžab

3
Hina
Presedan u Iranu: Postavljaju kamere na javnim mjestima jer žele pronaći žene koje ne nose hidžab
Foto: EPA / Iran / Ilustracija

U novom pokušaju obuzdavanja sve većeg broja žena koje prkose obaveznom kodeksu odijevanja, iranske vlasti postavljaju kamere na javnim mjestima i saobraćajnicama kako bi identificirale i kaznile žene koje ne nose hidžab, objavila je danas policija.

Nakon što ih se identificira, dobit će "tekstualne poruke upozorenja o posljedicama", saopćila je policija. Cilj ove mjere je "spriječiti otpor protiv zakona o hidžabu", navodi se u saopćenju, prenose pravosudna novinska agencija Mizan i drugi državni mediji, dodajući da takav otpor kalja duhovnost zemlje i širi nesigurnost.

Sve više iranskih žena skida hidžab od smrti 22-godišnje Kurdkinje u pritvoru moralne policije u septembru prošle godine. Mahsu Amini priveli su zbog navodnog kršenja pravila nošenja hidžaba.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Snage sigurnosti nasilno su ugušile pobunu, ali još uvijek je moguće vidjeti žene bez hidžaba u trgovačkim centrima, restoranima, trgovinama i na ulicama širom Irana, dok pritom riskiraju hapšenje. Snimci žena koje se opiru iranskoj moralnoj policiji šire se društvenim mrežama.

Policija je u saopćenju pozvala vlasnike poduzeća da "strogo nadziru poštovanje društvenih normi svojim ustrajnim inspekcijama". Prema islamskom šerijatskom zakonu, nametnutom nakon revolucije 1979., žene u Iranu moraju pokriti kosu i nositi dugu, široku odjeću kako bi prikrile svoje figure. U protivnom im prijete javni ukor, novčana kazna ili hapšenje.

Opisujući hidžab kao "jedan od civilizacijskih temelja iranske nacije" i "jedno od praktičnih načela Islamske Republike", saopćenje ministarstva unutrašnjih poslova od 30. marta pokazuje da neće biti popuštanja po tom pitanju.

Ministarstvo je pozvalo građane da se suoče sa ženama koje ne nose hidžab. Takve smjernice su u prošlosti ohrabrivale tvrdolinijaše da napadnu žene. Prošle sedmice objavljen je snimak muškarca kako baca jogurt na dvije žene bez hidžaba u trgovini.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije