Preokret: Vrhovni upravni sud suspendirao odluke o zabrani nošenja burkinija

Radiosarajevo.ba
Preokret: Vrhovni upravni sud suspendirao odluke o zabrani nošenja burkinija
/ printscreen
Vrhovni upravni sud (Conseil d'Etat) Francuske suspendirao je odluku općine Villeneuve-Loubet, kojom se zabranjuje nošenje muslimanskih kupaćih kostima burkini.

Očekuje se da će odluka Suda biti ispoštovana i od ostalih 30-ak francuskih gradova koji su donijeli slične zabrane kad je riječ o nošenju burkinija, odjeće koju na plažama nose muslimanke sa hidžabom.

Apelaciju sudu podnijele su dvije organizacije koje se bave zaštitom ljudskih prava navodeći kako odluke o zabrani krše osnovne slobode i da su gradonačelnici koji su takve odluke donijeli prekršili svoja ovlaštenja tako što su odlukama sugerisali ženama šta da oblače na plažama. 

Podsjetimo, službene zabrane nošenja burkinija donijete su za plaže u mjestima Nice, Cannesa, Menton, Saint-Laurent-du-Var, Cisco, Le Touquet, Leucate, Oye-Plage, Villeneuve-Loubet, Beaulieu-sur-Mer i Mandelieu-laser Napoule.

Francuski premijer Manuel Valls je branio zabranu rekavši da je burkini u suprotnosti s vrijednostima Francuske Republike.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije