Preokret u Rusiji: Prigožin ostaje pod istragom?

2
Radiosarajevo.ba
Preokret u Rusiji: Prigožin ostaje pod istragom?
Foto: Twitter / Andrej Guruliov

Ruska vlada nastavit će istragu protiv Jevgenija Prigožina, nakon što je on pokrenuo vojnu pobunu svoje Wagner grupe protiv Vladimira Putina. 

Jevgenij Prigožin je pokrenuo svoje Wagnerovce prema Moskvi, a zaustavio se nakon pregovora kojima je posredovao predsjednik Bjelorusije Aleksandar Lukašenko. 

Dogovor koji je postignut između vođe grupe plaćenika i bliskog saradnika ruskog predsjednika Vladimira Putina nikada nije objavljen. Ipak, očekivalo se da uključuje garancije za Wagner trupe i samog Prigožina. 

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Čini se da, prema ruskim medijima, to ipak nije tako. Kako javljaju, Prigožin ostaje pod istragom zbog rušenja sedam letjelica koje su pripadale snagama Rusije. 

Ovo je, kako prenose ruski mediji, potvrdio Andrej Guruliov, član ruskog parlamenta i bivši zamjenik komandanta Južne vojne oblasti, koju je Wagner prvu osvojio u svom kratkom vojnom udaru. 

On je navodno rekao: "Postoji zakon Ruske Federacije. Naš vojni osoblje je umrlo, umrli su od udara određenih pojedinaca. Ko je dao naredbu, ko je lansirao raketu? Bez obzira na to ko pobjegne i gdje se nalazi, vjerujem da će Istrazni odbor temeljito istražiti ovo pitanje i donijeti odluku."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije