Preminuo Richard Holbrooke

Radiosarajevo.ba
Preminuo Richard Holbrooke


Veteran američke diplomatije, Richard Holbrooke, preminuo je noćas u 69 godini u bolnici u Washingtonu, od posljedica naprsle aorte, javljaju američki mediji.

Holbrookeu je pozlilo u petak, tokom sastanka sa američkom državnom sekretarkom Hillary Clinton i smjesta je prebačen u Univerzitetsku bolnicu "George Washington", gdje je istog dana operisan. Operacija je trajala više od 20 sati.

Holbrooke, specijalni izaslanik predsednika Baracka Obame za Afganistan i Pakistan, ponovo je operisan u nedjelju, ali se njegovo stanje iskomplikovano, jer je došlo do obilnog krvarenja usljed pucanja aorte.

U diplomaciji je proveo 45 godina života i bio je jedan od najiskusnijih diplomata u cijelom svijetu. Na ovdašnjim prostorima ostaće upamćen po ulozi u zaključenju Daytonskog sporazuma, kojim je prije tačno 15 godina, 14. decembra 1995. godine okončan rat u Bosni i Hercegovini. Daytonski mirovni sporazum smatra se ujedno i njegovim prvim diplomatskim uspjehom.

Neposredno prije smrti bio je ključni akter u Obaminim naporima za okončanje devetogodišnjeg rata u Avganistanu. Obama je nakon Holbrookeove smrti rekao da je duboko ožalošćen zbog odlaska "pravog diva američke diplomatije, koji je SAD učinio jačom, bezbjednijom i poštovanijom.

"Amerika je sa smrću Richarda Holbrookea izgubila jednog od svojih najenergičnijih čelnika i najposvećenijih javnih službenika, pravog državnika", istakla je u ponedjeljak američka državna sekretarka Hillary Clinton. Opisala ga je kao besprijekornog diplomata koji je znao diktatore natjerati da obore pogled i stati u obranu američkih interesa pod najtežim okolnostima.

Pročitajte reakcije američkog vrha povodom smrti cijenjenog diplomate:
Rekacije američkog vrha na smrt Richarda Holbrooka

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije