Preminuo Bill Richardson: 'Svijet je izgubio šampiona'

0
Radiosarajevo.ba
Preminuo Bill Richardson: 'Svijet je izgubio šampiona'
Foto: Harvard / Bill Richardson

Bivši guverner savezne države Novi Meksiko, Bill Richardson, dugogodišnja figura Demokratske politike s mandatima kao ministar energetike i ambasador UN-a u administraciji Clintona, preminuo je u petak, saopćio je Richardsonov centar za globalno angažovanje. Imao je 75 godina.

Richardson je preminuo u snu u svojoj ljetnoj kući u Massachusettsu.

"Cijeli svoj život proveo je u službi drugih - uključujući i svoje vrijeme u vladi i nakon toga karijeru u oslobađanju osoba koje su držane kao taoci ili nepravedno zadržane u inostranstvu. Nije bilo osobe s kojom guverner Richardson ne bi razgovarao ako bi to obećavalo povratak osobe slobodi", izjavio je Mickey Bergman, potpredsjednik Richardsonovog centra, u saopćenju.

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

Ko to tamo mijenja identitet Baščaršije? Kontaktirali smo Federalnu upravu za inspekcijske poslove

"Svijet je izgubio šampiona za one koji su nepravedno držani u inostranstvu, a ja sam izgubio mentora i dragog prijatelja."

Učestvovao je i u kreiranju Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji je zaustavio rat u Bosni i Hercegovini. 

Demokratski senator iz Novog Meksika, Martin Heinrich, rekao je da će "nasljeđe guvernera Richardsona imati trajni uticaj" u saopćenju na X.com. 

"Guverner Richardson vjerovao je da Novi Meksiko može postići velike stvari. Njegova ambicija za našu državu značila je da nikada nije prihvatao mediokritet i uvijek nas je poticao da se borimo za budućnost koju zaslužujemo. Bio sam privilegiran što sam služio u njegovoj administraciji i zauvijek ću biti zahvalan za sve što me naučio", napisao je Heinrich, piše CNN

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije