Premijerka Theresa May odgodila glasanje o Brexitu: Nema potrebnu većinu?

Radiosarajevo.ba
Premijerka Theresa May odgodila glasanje o Brexitu: Nema potrebnu većinu?
FOTO: EPA / Theresa May

Britanska premijerka Theresa May iznenadno je danas odlučila da odgodi parlamentarno glasanje o njenom sporazumu o Brexitu, ostavljajući britanski plan napuštanja EU u zraku, uoči glasanja i nakon ponovljenih upozorenja poslanika da je suočena s rasulom.

Iako nije bilo zvanične objave, odluka da se odgodi glasanje zakazano sutra već je javljena u široj javnosti i nije demantovana.

Dva izvora izjavila su političkoj urednici BBC-ja Lauri Kuenssberg da je glasanje odgođeno. Novinar Financial Timesa blizak vladi potvrdio je odgodu.

Takav potez stvorio bi haos u britanskom razlazu s EU, s mogućim opcijama neprimjerenog Brexita bez sporazuma, drugog referenduma o članstvu u EU ili ponovnih pregovora u posljednji čas oko sporazuma premijerke May.

Sama premijerka mogla bi se suočiti s velikim izazovima.

Čelnik naajveće opozicijske Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da Ujedinjeno Kraljevstvo više "nema funkcionalnu vladu".

“Vlada smatra da je sporazum Therese May o Brexitu tako katastrofalan da je odlučila da poduzme očajnički korak glasanja u jedanaestom satu”, izjavio je Corbyn.

Funta je pala na najnižu vrijednost od juna 2017. godine, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije