Premijerka Islanda za ulazak u EU i prihvatanje eura

Radiosarajevo.ba
Premijerka Islanda za ulazak u EU i prihvatanje eura

Islandska premijerka kazala je da će članstvo u EU biti vladin prvi prioritet ako pobijedi na općim izborima u subotu, te je predvidjela da će zemlja usvojiti euro unutar četiri godine.

„Važno je odmah dati zahtjev za članstvo u EU tako da ljudi vide što možemo dobiti“, rekla je u ponedjeljak 20. aprila premijerka Johanna Sigurdardottir. „Predviđam da ćemo tokom četiri godine usvojiti euro“, dodala je.

„Branit ćemo naše resurse, naše ribarstvo i poljoprivrednu politiku“, rekla je premijerka, samo nekoliko dana prije izbora.

Članstvo Islanda u Evropskoj uniji jedno je od glavnih pitanja predizborne kampanje. Sigurdardottir vodi tehničku vladu od februara, nakon što je bivša vlada na čelu sa šefom konzervativne Stranke neovisnosti Geirom Haardeom podnijela ostavku.

Islandski glasači su jako podijeljeni oko pitanja članstva u EU jer se mnogi brinu zbog prenošenja suvereniteta na Bruxelles te se boje da se neće zaštititi ribarska industrija. Ribarstvo je osnova islandske ekonomije nakon jesenjeg kolapsa finansijskog sektora prošle jeseni.

Najnovije istraživanje javnog mišljenja objavljeno u martu pokazalo je da je velika većina Islanđana za početak pregovora s EU (njih 64,2 posto), ali zapravo ih se samo 39,7 posto želi i zaista priključiti EU.

Od stranaka koje idu na izbore, jedino se socijaldemokrati premijerke Sigurdardottir, koja smatra da je 'EU budućnosti za islandski narod', jasno očituju za članstvo u EU.

Pokret zelene ljevice, stranka koalicijske vlade, te Stranka neovisnosti, protive se, a ova zadnja pozvala je na referendum o pokretanju pregovora o članstvu kako bi se ta situacija jednom za svagda riješila.

Sigurdardottir pak smatra kako će se njezini socijaldemokrati uspjeti dogovoriti s koalicijskim partnerom, zelenom ljevicom, o pitanju EU, te da će i nakon subotnjih izbora ostati na vlasti.

EUbusiness.com/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije