Preko 80 mrtvih u požaru u čileanskom zatvoru (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Preko 80 mrtvih u požaru u čileanskom zatvoru (VIDEO)

U požaru podmetnutom tokom pobune u čileanskom zatvoru u srijedu poginuo je 81 zatvorenik i 14 teško povrijeđeno, saopćili su zvaničnici.

Direktor Nacionalne zatvorske policije Luis Masferrer izjavio je da je požar izbio oko 5,30 sati ujutro po lokalnom vremenu u zatvoru San Miguel, južno od prijestonice Santiaga, i da je stavljen pod kontrolu tri sata kasnije, prenosi AP.



Na stotine članova porodica zatvorenika okupilo se ispred zatvorskih kapija. Neki su izjavili državnoj televiziji da je policija zatvorila kapije zatvora, blokirajući pristup vatrogascima.

Direktor policijskih operacija Jaime Concha insistirao je da je policija djelovala brzo uprkos tome što se nosila sa 1.900 zatvorenika. Zatvor može da primi 700 zatvorenika.

Vlasti nisu sopćile zašto je tako veliki broj zatvorenika poginuo niti koliko je trebalo vatrogascima da uđu u dio zatvora u kojem je vatra buknula, Kulu 5.

Ministar zdravstva Jaime Manalich posjetio je zatvor i izjavio novinarima da je 81 zatvorenik poginuo i da je 14 ostalih zadobilo tako teške opekotine da im je sudbina neizvjesna. Kazao je da su vatrogasac i trojica stražara lakše povrijeđeni.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije