Prekinuta spasilačka akcija jer brod tone

Radiosarajevo.ba
Prekinuta spasilačka akcija jer brod tone

Spasilačke ekipe prekinule su u ponedjeljak popodne pretraživanje putničkog broda Costa Concordia koji se u petak nasukao kod talijanskog ostrva Giglio.

Radovi spasilačkih ekipa su prekinuti nakon što se nasukani brod u ponedjeljak  pomjerio i potonuo za još devet centimetara. Ekipe su evakuisane sa broda i čeka se dalji razvoj događaja, prenosi Cosimo Nisastro, šef obalske straže:

"Ako se brod pomjeri, može da otkliže i do 70 metara niz stijene u dubinu mora, što je velika opasnost i za ronioce. Ukoliko se to desi nećemo moći da nastavimo potragu za nestalima."

U međuvremenu je brodovlasnička kompanija Costa Cruises prenijela kako je za nesreću broda koji se nasukao kriv kapetan. On je navodno brod pored ostrva proveo neplaniranom rutom koja nije bila idealna. Osim toga je napustio brod prije nego što je okončana evakuacija putnika. On se trenutno nalazi u zatvoru.

Ogromna ljudska greška uzrok nesreće

Do ponedjeljka su iz trupa broda izvučena tijela šest osoba. Kao nestalo se još uvijek vodi 14 osoba među kojima ima i njemačkih državljana. Na brodu je u trenutku nesreće bilo oko 4200 putnika.

Ekološki rizik

Italijanski ministar za životnu sredinu Corrado Clini najavio je da će proglasiti vanredno stanje poslije brodoloma, što će omogućiti izdvajanje sredstva iz budžeta za sprečavanje ekološke katastrofe. Naime, brodolom Costa Concordie predstavlja "veoma veliki rizik" za životnu sredinu ostrva Giglio, zbog čega je neophodna intervencija.

"Cilj je da izbjegnemo da gorivo iscuri iz broda, radimo na tome", kazao je ministar novinarima u Rimu.

"Rizik po ekologiju ostrva Giglio je veoma veliki, u stanju smo uzbune. Razvoj situacije zavisi od morskih struja. Rezervoari broda puni su goriva, tešog i gustog dizela koji bi, ako bi napravio naslage na morskom dnu, pričinio katastrofu.", dodao je.



 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije