Predstavljanje zakona o istospolnim brakovima

Radiosarajevo.ba
Predstavljanje zakona o istospolnim brakovima

Francuska vlada će do kraja oktobra predstaviti zakon o legalizaciji istospolnih brakova, saopćeno je u srijedu iz ureda premijera Jean-Marca Ayraulta.

Glasnogovornica premijera Ayraulta potvrdila je za DPA da će zakon o "braku za sve", koji će promijeniti definiciju braka u građanskom zakonu iz "zajednice muškarca i žene" u "zajednicu dviju osoba", biti predstavljen na sjednici vlade 31. oktobra. U zakonu će također biti predloženo da istospolni parovi mogu usvojiti djecu, saopšteno je.

Nekoliko evropskih država, uključujući Belgiju, Nizozemsku i Portugal, već je legaliziralo istospolni brak i usvajanje djece.

Legalizacija istospolnih brakova bilo je jedno od predizbornih obećanja francuskog predsjednika Francoisa Hollandea. Istospolni parovi u Francuskoj trenutno mogu osnovati istospolne zajednice, ali njihova prava u takvoj zajednici su puno manja nego kod vjenčanih parova.

Zakon o istospolnim brakovima je odbijen na francuskom parlamentu prošle godine. Hollande se nada da će njegova Socijalistička partija iskoristiti većinu koju je dobila na izborima u junu kako bi promijenila tu odluku.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije