Predsjednikova stranka pobjedila na izborima u Južnoj Osetiji

Radiosarajevo.ba
Predsjednikova stranka pobjedila na izborima u Južnoj Osetiji

Stranka Jedinstvo, koja podržava predsjednika Eduarda Kokoitija, pobijedila je na izborima održanim u nedjelju u Južnoj Osetiji, gruzijskoj proruskoj separatističkoj republici, sa 46,36 posto glasova, prema konačnim rezultatima objavljenim u ponedjeljak.

Narodna stranka, koja je također lojalna predsjedniku, dobila je 22,53 posto, a za njom slijede komunisti sa 22,25 posto osvojenih glasova, precizirala je Centralna izborna komisija.

Dominacija stranke Jedinstvo trebala bi omogućiti Eduardu Kokoitiju da ojača svoju moć u toj separatističkoj regiji koju su priznale samo Rusija i Nikaragva, prenio je AFP.

Tbilissi je u augustu 2008. godine pokrenuo ofanzivu kako bi pokušao da preuzme kontrolu nad Južnom Osetijom, što je izazvalo dolazak ruskih trupa u Gruziju.

Rusija je 26. augusta jednostrano priznala nezavisnost ove male republike, kao i Abhazije, drugog gruzijskog separatističkog teritorija.

EU izbore u Južnoj Osetiji smatra "nezakonitima"

Češko predsjedništvo Evropske unije ocijenilo je u ponedjeljak da su "nezakoniti" opći izbori održani prethodnog dana u Južnoj Osetiji, gruzijskoj proruskoj separatističkoj republici i da rezultate izbora neće prihvatiti.

Južna Osetija, koju su priznale samo Rusija i Nikaragva, organizirala je u nedjelju opće izbore koje je opozicija ocijenila "nezakonitim", a na kojim je pobijedila stranka Jedinstvo predsjednika Eduarda Kokoitija.

"EU ne prihvata zakonitost izbora ni njihove rezultate. Održavanje takvih izbora je nelegitimno i predstavlja obrnut put u traženju mirnoga i trajnog rješenja situacije u Gruziji", navodi se u saopćenju češkog predsjedništa EU-a.

"EU potvrđuje odlučnu podršku suverenitetu i teritorijalnom integritetu Gruzije unutar njenih međunarodno priznatih granica", navodi se u saopćenju.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije