Predsjednik Venecuele objavio rat kriminalu

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Venecuele objavio rat kriminalu


Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro poslao je gotovo 3.000 vojnika na ulice Caracasa sa ciljem da se smanji kriminal koji Venecuelu čini jednom od najopasnijih zemalja svijeta, dok je taj plan obračuna s kriminalom naišao na kritike aktivista.
 
Plan Sigurna otadžbina je najnoviji pokušaj da se suzbije kriminal, poslije skoro 20 sličnih pokušaja tokom 14-godišnje vladavine Huga Chaveza, prenosi agencija Reuters.
 
"Naše oružane snage su na ulicama da zaštite narod", rekao je Maduro obraćajući se policijskim i vojnim snagama u govoru koji je prenosila državna televizija.
   
"Pozvao sam vas da služite našoj zemlji. To mora da bude više od običnog patroliranja. To mora da bude savjesno, strasno i s ljubavlju" rekao je predsjednik Venecuele.

Oko grada biće uspostavljeno 500 kontrolnih punktova narednih mjeseci. Gotovo 9.000 novih policajaca trenutno je na obuci, a 1.600 pripadnika Nacionalne garde pridružiće se kasnije programu.

Maduro je izjavio i da će tražiti ograničenja televizijskog programa koji promoviše nasilje i "kult oružja".
   
Prema zvaničnim podacima, više od 16.000 osoba ubijeno je u Venecueli 2012. godine, što je za 14 posto više u odnosu na prethodnu godinu i sa stopom ubistava od 55.2 na 100.000 stanovnika, koja je jedna od najvećih u svijetu.
   
Nevladine organizacije vjeruju da je 2012. godine zapravo bilo ubijeno više od 21.000 osoba.
   
Vlada optužuje medije i opoziciju da uvećavaju problem i da stvaraju atmosferu "nesigurnosti" radi ubiranja političkih poena.
   
Aktivisti kritikuju novi plan smatrajući da se vojska obučava da vodi rat i kontroliše javni red, a ne da sprečava kriminal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije