Predsjednik Svjetske banke tvrdi: Milione radnika uskoro će zamijeniti roboti

Radiosarajevo.ba
Predsjednik Svjetske banke tvrdi: Milione radnika uskoro će zamijeniti roboti
FOTO: Screenshot / YouTube
Predsjednik Svjetske banke Jim Yong Kim smatra da će se ljudi, sa svim svojim nadanjima, morati suočiti sa surovom realnošću koju nosi budućnost, u kojoj će milioni poslova uglavnom biti automatizirani, a roboti će zamijeniti radnike.

Yong Kim je održao govor u New Yorku, uoči godišnjeg sastanka Svjetske banke, koji se ove sedmice održava u Washingtonu, istaknuvši tom prilikom da bi političari trebali preduzeti korake u pogledu ulaganja u obrazovanje i zdravstvenu skrb.

Svjetska banka planira objaviti ljestvicu kojom bi se ocjenjivalo ulaganje pojedinih zemalja u ljudski kapital, poput obrazovanja. Tako ta organizacija, osnovana nakon Drugog svjetskog rata radi ulaganja u infrastrukturu, mijenja svoj fokus.

Kim ističe da je u budućnosti za poticanje privrednog rasta potreban drugačiji tip ulaganja, s obzirom da će roboti zamijeniti milione niskokvalificiranih radnika.

"Ono što možete sa sigurnošću znati, bez obzira kako će ekonomija u budućnosti izgledati, jest da ćete trebati ljude koji su sposobni učiti. Želimo stvoriti osjećaj hitnosti ulaganja u ljude za koje smatramo da je potrebno, s obzirom na način na koji se globalna ekonomija mijenja", izjavio je za BBC.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije