Predsjednik Katalonije najavio referendum za 2017.

Fena
Predsjednik Katalonije najavio referendum za 2017.
EPA / Ilustracija
Predsjednik Katalonije Carles Puigdemont kazao je jučer da će iduće godine biti održan referendum o nezavisnosti te sjeveroistočne španske pokrajine, bez obzira na to što je prošle nedjelje španski Ustavni sud zabranio njegovo organiziranje.

"Budućnost Katalonije se piše sa D, početnim slovom riječi Demokratija. Organizirat ćemo referendum 2017. bez greške - poručio je okupljenim zagovornicima samostalne Katalonije" izjavio je Carles Puigdemont u glavnom katalonskom gradu Barceloni, prisustvujući jednom stranačkom događaju.

Prošle sedmice je Ustavni sud u Madridu ponovio kako je organiziranje referenduma nezakonito, kao i da bi organizatori mogli da snose posljedice.

Prema ustavu Španije, usvojenom 1978. godine, referendumi se mogu organizirati jedino na nivou čitave zemlje.

Regionalni katalonski parlament, u kojem većinu imaju pobornici otcjepljenja, donio je deklaraciju prema kojoj bi stanovnici Katalonije, vjerovatno u septembru iduće godine, izašli na biračka mjesta, prenosi Hina.

Potpredsjednica Vlade Španije Soraya Saenz de Santamaria, koja je u subotu bila na sastanku u Barceloni, kazala je da katalonska vlada nema mandat za organiziranje referenduma.

Španska Vlada desnog centra prošlog mjeseca je preuzela novi četvorogodišnji mandat i protivi se referendumu koji bi mogao ugroziti cjelovitost zemlje.

Tri od četiri najveće stranke u španskom parlamentu ne podržavaju nastojanja katalonske vlade i parlamenta, a time i promjenu ustava koji bi dozvolio referendum.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije