Predsjednik Filipina Marcos o sporu s Kinom: 'Ova zemlja neće izgubiti ni pedalj svoje teritorije'

0
Fena
Predsjednik Filipina Marcos o sporu s Kinom: 'Ova zemlja neće izgubiti ni pedalj svoje teritorije'
Foto: EPA - EFE / Ferdinand Marcos Jr

Filipinski predsjednik Ferdinand Marcos Jr izjavio je u subotu da njegova zemlja neće izgubiti "ni pedlja" svoje teritorije, u komentarima o kontinuiranim napetostima s Pekingom u Južnom kineskom moru.

"Naša zemlja svjedok je povišenih geopolitičkih napetosti koje nisu u skladu s našim idealima mira, i prijete sigurnosti i stabilnosti zemlje, regije i svijeta", izjavio je Markos u govoru na skupu povodom povratka bivših vojnih kadeta.

"Ova zemlja neće izgubiti ni pedalj svoje teritorije. Mi ćemo nastaviti da podržavamo naš teritorijalni integritet i suverenitet u skladu s našim ustavom i međunarodnim pravom. Sarađivat ćemo s našim susjedima kako bismo osigurali sigurnost naših naroda", kazao je.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Kineska ambasada u Manili nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar. Kinesko ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da je obalna straža izvršila akcije u skladu sa zakonom.

Marcos je u utorak pozvao kineskog ambasadra kako bi mu izrazio "ozbiljnu zabrinutost" zbog "sve veće učestalosti i intenziteta akcija" Pekinga protiv filipinske obalne straže i filipinskih ribara u Južnom kineskom moru.

Ministarstvo vanjskih poslova Filipina u utorak je također uložilo diplomatski protest nakon što je filipinska obalna straža izvijestila da su njene kineske kolege usmjerile "laser vojnog kvaliteta" na jedan od njegovih brodova koji podržava misiju opskrbe vojnika, privremeno ometajući njegovu posadu na mostu.

Nedavne akcije Kine, samo mjesec dana nakon Marcosove državne posjete Pekingu, podstakle su dugotrajni teritorijalni spor oko Južnog kineskog mora.

Kina navodi da polaže pravo na velike dijelove strateškog plovnog puta, kroz koji godišnje prođe oko tri milijarde dolara vrijedne brodske trgovine, u tvrdnji koju je međunarodni sud u Den Haagu poništio, prenosi Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije