Predsjednički avion nije imao tehničkih problema

Radiosarajevo.ba
Predsjednički avion nije imao tehničkih problema
Dio aviona u kojem je poginuo predsjednik Poljske (Foto: Reuters)

Tim sastavljen od ponajboljih ruskih i poljskih istražitelja koji radi na utvrđivanju uzroka tragedije u Smolensku, izvijestio je kako su tehnički problemi isključeni kao mogući razlog pada poljskog predsjedničkog aviona Tupoljev Tu-154.

Aleksander Bastrykin, šef istražnog povjerenstva, izvijestio je kako je preliminarna analiza crnih kutija palog aviona pokazala kako nije imao tehničkih problema.

Krivica za nesreću je, po svemu sudeći, kao što se i nagađalo, na pilotu koji je ignorirao upute. "Pilot je obaviješten o složenim atmosferskim uvjetima, a ipak je odlučio prizemljiti avion", rekao je Bastrykin.

Krivicu za nesreću u Smolensku snosi i kontrolor leta?

Moguće je kako pilot poljskog predsjedničkog aviona Tupoljev Tu-154, u čijem je padu poginulo svih 97 osoba koje su se u avionu nalazile, nije razumio upozorenje ruske kontrole leta.

Unatoč tome što je službeni jezik komunikacije prema međunarodnom zračnom pravu engleski, kontrolor leta mu se obraćao na ruskom! Taj propust ruskim je medijima priznao sam kontrolor leta Pavel Plusnin, čovjek koji je posljednji komunicirao sa palim avionom.

"Predložio sam im alternativu, oni su je odbili. Vidio sam da se vrijeme pogoršava, a oni su mi odgovorili da imaju dovoljno goriva i da će pokušati sletjeti, a ako ne uspiju krenuti prema alternativnom aerodromu", rekao je Plusnin te dodao kako avion nije imao dozvolu za slijetanje.

Postoji mogućnost da pilot poljskog aviona "nije imao pojma što se gore događa"

Plusnin je priznao kako je komunikacija zapinjala i kako je pilotima trebalo duže da odgovore te kako bi problem mogao biti u tome što nisu baš poznavali ruski jezik, na kojem je, umjesto na engleskom, komunicirao sa njima.

Logično objašnjenje toga zašto se nije pridržavao međunarodnog pravilnika, Plusnin nije dao, a novinarima je potvrdio kako postoji mogućnost da pilot poljskog aviona "nije imao pojma što se gore događa".

Ruski su mediji objavili i kako poljskom avionu nije izdana jasna zapovijed da umjesto u Smolensk sleti na aerodrom u Minsku, već mu je ta opcija dana kao prijedlog kojeg se može razmotriti.

Podsjetimo, u trenutku kad je pilot pokušavao prizemljiti avion nad aerodromom u Smolensku je bila gusta magla. Ruske agencije su još u subotu izvijestile kako je za nesreću kriv pilot kojem je nakon četvrtog pokušaja slijetanja savjetovano da sleti u Minsk zbog loših vremenskih uvjeta, ali je on ipak odlučio sletjeti u Smolensku. Prilikom približavanja pisti za slijetanje avion je zahvatio stabla, srušio se i zapalio.

Tijelo predsjednika stiglo u Varšavu, prva dama još nije identificirana

Avion sa tijelom poljskog predsjednika Lecha Kaczynskog u nedjelju u 15.04 sati je sletio na vojni aerodrom u Varšavi.

Suprotno ranijim informacijama, tijelo Marije Kaczynski još uvijek nije stiglo u Poljsku, jer nije identificirano.

Lijes sa tijelom poljskog predsjednika je, nakon što su Lechu Kaczynskom na aerodromu odane počasti, ulicama prepunim uplakanih Poljaka prevezen do predsjedničke palače.

Vezano:
U padu aviona poginuo predsjednik Poljske (VIDEO)
Pad aviona vjerovatno zbog greške pilota

Lech Kaczynski - od dječije zvijezde do predsjednika
Posmrtni ostaci poljskog predsjednika Kaczynskog dopremljeni u Waršavu

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije