Predala se tražena eko teroristkinja

Radiosarajevo.ba
Predala se tražena eko teroristkinja

Kanađanka optužena za učestvovanje u "najvećem slučaju eko terorizma" u  SAD-u predala se nakon što je cijelu deceniju provela u bijegu od američkih vlasti.

Tridesetdevetogodišnja Rebecca Jeanette Rubin predala se agentima FBI-a na kanadsko-američkoj granici. Ona je navodno jedna od 13 pripadnika ćelije poznate kao "Porodica" - povezane s podmetanjem požara u zapadnim dijelovima SAD-a od 1996. do 2001., javlja u petak BBC.
 
Ta grupa je vjerovala da su napadi na njene mete opravdani jer oni nanose štetu okolišu. Šteta nanesena raznim objektima i kompanijama, poput tvornice za preradu mesa, procjenjuje se na više od 40 miliona dolara.

Razlog zašto se ipak predala za sada ostaje nepoznat. Prijeti joj optužnica za podmetanje požara i zavjeru i najvjerovatnije će joj se suditi u Oregonu.

Deset članova ćelije Fronte za oslobođenje životinja i Fronte za oslobođenje zemlje je 2007. priznalo krivicu za zavjeru i namjernu paljevinu te su osuđeni na 37 do 156 mjeseci zatvora.
 
Nakon predaje Rubin, u bijegu je još dvoje članova ćelije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije