Praznik je već 55 godina neradni dan u zemlji: Ruskinje se spremaju za 8. mart

Anadolija
Praznik je već 55 godina neradni dan u zemlji: Ruskinje se spremaju za 8. mart

Ulice Moskve, glavnog grada Rusije, u subotu su kao i svake godine bile prepune uličnih prodavača cvijeća kao i žena i djevojaka koje u rukama nose cvijet uoči 8. marta, Međunarodnog dana žena.

Iako se Međunarodni dan žena obilježava u nedjelju, u Moskvi je i dan ranije vladala prava praznična atmosfera.

Muškarci već dolaze na poznatu tržnicu Rizhsky kako bi kupili poklon za majku, sestru, djevojku, suprugu ili prijateljice.

Dan žena je u Rusiji jedan od najvažnijih i najsvečanijih državnih praznika. Doživljava se kao praznik žena, ženstvenosti, ljepote i proljeća, a muškarci ga sa očiglednim zadovoljstvom uljepšavaju cvijećem, poklonima i komplimentima.

Ranija ispitivanja javnog mnjenja pokazala su da je 8. mart u Rusiji popularniji od Dana branilaca otadžbine (23. februar) i Dana zaljubljenih, i njega slavi više od 85 posto Rusa.

Dan žena je praznik koji se u Rusiji obilježava od 1918. godine, a od 1965. je neradni dan.

Istraživanja pokazuju da je cvijeće najprodavaniji, ali i najpoželjniji poklon za 8. mart u Rusiji, a zatim slijede kozmetika i parfemi, nakit, odjeća, slatkiši…

U nedjelju će žene svijeta obilježavati 8. mart koji je nastao kao dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije