Poznato o čemu su razgovarali Kim Jong-un i Vladimir Putin

1
Hina
Poznato o čemu su razgovarali Kim Jong-un i Vladimir Putin
Foto: EPA / Kim Jong-un i Vladimir Putin

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un i ruski predsjednik Vladimir Putin sastali su se u srijedu, 13. septembra na rijetkom samitu na kojem su razgovarali o vojnim pitanjima, ratu u Ukrajini i mogućoj ruskoj pomoći satelitskom programu Sjeverne Koreje.

Putin je pokazao Kimu najnapredniji ruski svemirski poligon na ruskom Dalekom istoku i razgovarali su o mogućnosti slanja sjevernokorejskog kozmonauta u svemir. Kim, koji je doputovao vozom iz Sjeverne Koreje, postavljao je detaljna pitanja o raketama razgledavajući Istočni kozmodrom.

Nakon obilaska, Putin (70) i Kim (39) razgovarali su nekoliko sati zajedno sa svojim ministrima, a zatim su razgovarali o svjetskim pitanjima i mogućoj bilateralnoj saradnji. Potom su ručali ruske raviole punjene rakom i jesetru s gljivama i krompirom.

Senzacija u Miamiju: Lando Norris stigao do prve pobjede u F1

Senzacija u Miamiju: Lando Norris stigao do prve pobjede u F1

Kim je nazdravio čašom ruskog vina Putinovu zdravlju, pobjedi velike Rusije i korejsko-ruskom prijateljstvu, proričući pobjedu Moskvi u svetoj borbi sa Zapadom u ratu u Ukrajini.

"Čvrsto vjerujem da će herojska ruska vojska i narod briljantno naslijediti svoje pobjede i tradicije i odlučno dokazati svoje plemenito dostojanstvo i čast na dvjema frontama vojnih operacija i izgradnje snažne nacije", rekao je Kim.

"Ruska vojska i narod zasigurno će odnijeti veliku pobjedu u svetoj borbi za kažnjavanje velikog zla koje želi hegemoniju i hrani se ekspanzionističkom iluzijom", dodao je.

SAD i Južna Koreja izrazili su zabrinutost da bi Kim mogao prodati oružje i municiju Rusiji. Moskva i Pjongjang to negiraju. Putin je više puta naznačio da se razgovaralo o vojnoj saradnji, ali nije ulazio u pojedinosti. Razgovorima je bio prisutan i ministar odbrane Sergej Šojgu. Kremlj je objavio da su osjetljiva pitanja između susjeda privatna stvar.

Na pitanje ruskih medija hoće li Moskva pomoći Kimu izgraditi satelite, Putin je rekao: "Zato smo došli ovamo."

Washington je upozorio da će uvesti dodatne sankcije zbog kupoprodaje oružja između Rusije i Sjeverne Koreje, ustvrdivši da Putin moli Kima za pomoć pošto je pretrpio velike gubitke u Ukrajini.

Glavni sekretar UN-a Antonio Guterres poručio je da Moskva mora biti oprezna s obzirom na sankcije uvedene Sjevernoj Koreji. Putin je rekao da Kim planira posjetiti tvornice za vojne i civilne avione u Komsomolsku na Amuru i provesti inspekciju ruske Pacifičke flote u Vladivostoku. Lavrov će također posjetiti Pjongjang idući mjesec, objavio je Kremlj.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije