! / Detalji tragedije u Jemenu: Smrtno stradao Goraždanin odlikovan medaljom humanosti

21. 01. 2019. u 20:42:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 283

Grupa od pet međunarodnih deminera poginula je u slučajnoj eksploziji u Jemenu koja se dogodila dok su vršili prijevoz mina i drugih eksplozivnih sredstava na uništavanje.

Među njima je i državljanin BiH Damir Paradžik.

Eksplozija se desila kada su prevozili materijal iz centralne provincije Marib na udaljenu lokaciju kako bi ga sigurno uništili. Imena poginulih objavila je organizacija MASAM Project i izrazila saučešće porodicama.

Grupa od pet međunarodnih deminera poginula je u slučajnoj eksploziji u Jemenu  - undefined

FOTO: MASAM Project: Grupa od pet međunarodnih deminera poginula je u slučajnoj eksploziji u Jemenu

Damir Paradžik iz Goražda rođen je 1969. godine i član je nezavisne grupe za savjetovanje o minama.

U operacijama širom svijeta učestvuje godinama, a jednom je uspio izbjeći smrt kada je povrijeđen u eksploziji mine u Libanu 2006. godine. Tada je bio uposlenik kompanije ArmorGroup sa sjedištem u Londonu.

Britanska princeza Alexandra i službena predstavnica britanske kraljice Elizabete II odlikovala ga je Medaljom humanosti kada se oporavio 2007. godine.

Projekat je dio pomoći Saudijske Arabije Jemenu koji je počeo prošle godine. Demineri rade na uklanjanju neeksplodiranih ubojitih sredstava.

“Eksperti su izgubili živote pokušavajući donijeti sigurnost Jemencima i njihova služba čovječanstvu neće biti zaboravljena”, kazali su iz MASAM-a.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA