Poznat razlog zbog kojeg je Erdogan povukao veto: Švedska i Finska će u NATO

0
Radiosarajevo.ba
Poznat razlog zbog kojeg je Erdogan povukao veto: Švedska i Finska će u NATO
Foto: EPA-EFE / Postignut dogovor na sastanku

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je nakon sastanka lidera Turske, Švedske i Finske da je postignut dogovor i potpisan memorandum o priključenju dvije sjevernoevropske nacije NATO-u.

Vijest je novinarima u Madridu potvrdio i finski predsjednik Sauli Niinisto. Govoreći odmah po potpisivanju sporazuma u Madridu Stoltenberg je kazao kako ovaj memorandum zadovoljava zatjeve Turske po pitanju terorizma i izvoza u oblasti vojne industrije.

“Ove tri zemlje su se dogovorile da će zajedno raditi na jačanju borbe protiv terorizma. Ovo uključuje jačanje zakona na domaćem nivou, borbu protiv PKK i rad na izručenjima sa Turskom. Ovo omogućuje nastavak pridruživanja ove dvije zemlje Alijansi”, kazao je Stoltenberg.

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Dodik postavio ultimatum Trojki ili će ponuditi partnestvo SDA: Šta traži od Parlamenta BiH?

Turska prelomila i odustala od veta: Podržavaju Švedsku i Finsku u NATO-u

Turska prelomila i odustala od veta: Podržavaju Švedsku i Finsku u NATO-u

Ponovo je istakao kako je ovo važno zbog politike otvorenih vrata te je važno da se ove dvije zemlje pridruže Alijansi, a posebno u ovakvoj sigurnosnoj situaciji, prenosi N1.

“Sutra će saveznici pozvati ove dvije zemlje da se pridruže Alijansi, postat će pozvane zemlje u članstvo i siguran sam da će nakon potpisivanja ovog memoranduma proces pristupanja biti okončan uspješno. Danas smo sjeli, razgovarali, postigli dogovor i to je kako uvijek radimo u NATO-u, a to je kroz postizanje dijaloga i konsenzusa. Obavio sam brojne razgovore sa ovim liderima, a i drugi zvaničnici NATO-a. Nekada je potrebno da se sastanete u istoj sobi i da prevaziđete razlike koje imate”, kazao je Stoltenberg.

Stoltenberg je kazao kako će se proces izručenja morati odvijati po pravilima Evropske konvencije o ljudskim pravima i izručenju te da će se morati obratiti pažnja na to. Prema njegovim riječima Švedska i Finska će morati objasniti svoj pristup ovom pitanju i načinima na koje će raditi sa turskom stranom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije