Požari bjesne Europom: Uništavaju šume, kuće i uzrokuju evakuacije širom Balkana

0
Radiosarajevo.ba
Požari bjesne Europom: Uništavaju šume, kuće i uzrokuju evakuacije širom Balkana
Foto: X.com / Požar/Ilustracija

Šumski požari koje su razbuktali snažni vjetrovi bjesnili su u utorak, 30. jula, na jugu Europe, spaljujući šume i kuće, a morala je biti provedena i evakuacija u jednom albanskom ljetovalištu, priopćile su lokalne vlasti.

U regiji su tokom prošlog mjeseca zabilježene iznadprosječne temperature i sušni uvjeti, koji su stvorili idealne uvjete za šumske požare, kažu naučnici. Požar je zahvatio borovu šumu oko hotelskog kompleksa u albanskom obalnom gradu Shengjinu i provedena je evakuacija.

"Situacija je i dalje vrlo problematična unatoč punoj predanosti na nacionalnoj razini", priopćilo je albansko Ministarstvo obrane.

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

Bravo, Dijamantu: Edin Džeko donio izjednačenje Fenerbahčeu u Ligi prvaka

U Sjevernoj Makedoniji nedaleko od grčke granice izgorjelo je pet kuća i također je došlo do evakuacija, rekli su lokalni dužnosnici. Stanovnici su rekli lokalnim medijima da je prekinuta opskrba električnom energijom te da su u prekidu i telefonske usluge. U požaru dalje na sjeveru u ponedjeljak su izgorjeli još deseci zgrada, a jedan muškarac je poginuo.

"Imamo mnogo požara. Zahvaćene su hiljade hektara, pola zemlje je u plamenu", rekao je Reutersu Goran Stojanovski, dužnosnik sjevernomakedonske agencije za upravljanje kriznim situacijama, dodajući da snažni vjetrovi otežavaju posao vatrogascima.

Vatrena stihija bukti SAD-om: Hiljade vatrogasaca je na terenu

Vatrena stihija bukti SAD-om: Hiljade vatrogasaca je na terenu

U Bugarskoj su vatrogasci morali prekinuti gašenje požara na planini Slavjanka nedalelo od grčke granice u utorak, nakon što su počele eksplodirati mine zaostale iz Hladnog rata, izvijestio je lokalni medij Nova TV.

U međuvremenu je više od 200 vatrogasaca uz potporu helikoptera i aviona uspjelo obuzdati požar na Eviji, drugom po veličini grčkom otoku, nakon što su vlasti naredile evakuaciju dva sela, priopćila je vatrogasna brigada.

Premijer Kiriakos Mitsotakis izjavio je da se Grčka suočava s "vrlo teškim ljetom" što se tiče klimatskih uvjeta. "Pred nama je još vrlo težak mjesec august i očito moramo biti u visokoj pripravnosti", rekao je na sjednici vlade.

Šumski požari u Grčkoj postali su učestaliji posljednjih godina tokom sve toplijih i sušnijih ljeta koje naučnici povezuju s klimatskim promjenama. Prošle godine je izbilo više od 8000 požara, pokazuju podaci vatrogasaca. Stotine požara gorjele su od maja diljem Grčke, koja je zabilježila najtopliji juni dosad i najdulji toplinski val, piše Hina. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije