Povodom izbora u Turskoj angažovano više od 600.000 pripadnika sigurnosnih snaga

0
AA
Povodom izbora u Turskoj angažovano više od 600.000 pripadnika sigurnosnih snaga
FOTO: AA / Izbori u Turskoj

Ministar unutrašnjih poslova Republike Turske Suleyman Soylu rekao je da je danas na terenu više od 600.000 pripadnika sigurnosnih snaga, koji su zaduženi da izborni proces protekne u najboljem redu.

Birališta širom Turske otvorena su jutros u osam sati po lokalnom vremenu (sedam sati po srednjoevropskom), čime je počelo glasanje na predsjedničkim i parlamentarnim izborima.

Soylu je glasao na području Gaziosmanpase u Istanbulu. Poželio je da izbori budu od koristi za Turske.

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Premijera mjuzikla 'Pinocchio' oduševila sarajevsku publiku

Kako je kazao novinarima nakon glasanja, sa guvernerima, šefovima policije i komandantima žandarmerije dali su procjenu o procesu glasanja u Turskoj.

"Proces glasanja je počeo bez problema u cijeloj našoj Turskoj", poručio je Soylu.

Prema njegovim riječima, Turska ima veliko iskustvo i razumijevanje u pogledu sigurnosti izbora.

"Danas na terenu imamo 601.000 pripadnika sigurnosnih snaga, policije, žandarmerije, naše obalne straže i obezbjeđenja. Obavljat će svoje dužnosti do kraja izbora", rekao je Soylu.

Kako je kazao, na terenu je i 79 helikoptera i osam aviona.

Govoreći o izborima u područjima pogođenim razornim zemljotresima u februaru ove godine, Soylu je rekao da se za sada na tom području izborni proces odvija bez problema.

"Vjerujem da će Turska donijeti ispravnu odluku. Nadam se da će to biti dobro i povoljno za našu naciju, našu zemlju i našu budućnost", dodao je Soylu.

Građani Turske danas glasaju na predsjedničkim i parlamentarnim izborima, a biraju između tri predsjednička kandidata, te 24 političke stranke i 151 nezavisnog kandidata za parlament koji ima ukupno 600 poslaničkih mjesta.

Pravo glasa na izborima ima 64,11 miliona ljudi, a više od 4,9 miliona turskih građana moći će po prvi put glasati.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije