Povlače se diplomate iz Ukrajine: Rusija počela nove vojne vježbe

2
AA / Radiosarajevo.ba
Povlače se diplomate iz Ukrajine: Rusija počela nove vojne vježbe
The Guardian / Ilustracija

Kanadska vlada odlučila je povući članove porodica svog diplomatskog osoblja koji služe u Ukrajini.

"Sigurnost Kanađana, našeg osoblja te naših službenika i porodica u inostranstvu naš je glavni prioritet", stoji u priopćenju kanadskog Ureda za globalne odnose (Global Affairs Canada).

"Zbog kontinuiranog gomilanja ruske vojske i destabilizirajućih aktivnosti u Ukrajini i oko nje, donijeli smo odluku da privremeno povučemo članove porodica osoblja kanadske ambasade", istakuto je u saopćenju.

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Potvrđena optužnica protiv Vasvije Vidović

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija odlučile su također evakuirati porodice diplomatskog osoblja u Ukrajini, a tu odluku Ministarstvo vanjskih poslova Ukrajine ocijenilo je "preuranjenom" i "pokazateljem ekstremne opreznosti".

Rusija je počela nove vojne vježbe nedaleko od Ukrajine i na anektiranom Krimu, nekoliko sati pošto je optužila Sjedinjene Države da "pogoršavaju" napetost stavljajući u pripravnost hiljade američkih vojnika.

Rusi i Zapad su se zadnjih sedmica neprestano optuživali za poticanje krize što bi moglo dovesti do sukoba širih razmjera. Diplomatski napori se nastavljaju, premda rezultati izostaju.

U ruskoj vojnoj vježbi o kojoj je javnost doznala u utorak, sudjeluje oko 6000 vojnika, borbeni zrakoplovi i bombarderi. Održava se na jugu Rusije, blizu Ukrajine i na Krimu, ukrajinskom poluotoku koji je Moskva 2014. pripojila svom teritoriju, piše Hina.

Moskva, koja je zadnjih mjeseci rasporedila desetke hiljada vojnika blizu Ukrajine, objavila je prošle sedmice da počinje pomorske vojne vježbe u Atlantiku, na Arktiku, na Tihom oceanu i u Sredozemnome moru te zajedničke vježbe s Bjelorusijom na granici s Europskom unijom.

U utorak je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je Rusija "krajnje zabrinuta" pošto je SAD stavio u pripravnost 8500 vojnika koji bi mogli biti pojačanje NATO-ovim Snagama za brzo djelovanje s 40.000 vojnika. Odluka o njihovu razmještaju još se nije donijela.

Peskov je rekao da Washington potiče novo "pogoršanje napetosti", kao i dan ranije kada je objavio da obitelji američkih diplomata odlaze iz Ukrajine zbog, kako ocjenjuje SAD, neposredne prijetnje ruske invazije.

Ukrajinske vlasti su pak priopćile da su u utorak uhitile skupinu koja je po naredbi Moskve pripremala oružane napade kako bi "destabilizirala" dijelove zemlje, napose uz rusku granicu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije