Potvrđena tragedija: Pronađeno tijelo Bretta Hemphilla

0
Radiosarajevo.ba
Potvrđena tragedija: Pronađeno tijelo Bretta Hemphilla
Foto: Facebook / Brett Hemphill (lijevo) i Andy Pitkin

Tijelo Bretta Hemphilla pronađeno je četiri dana nakon što je poznati ronilac nestao u najdubljoj podvodnoj pećini u SAD-u.

Hemphill je bio ronilac koji je rušio rekorde, a preminuo je istrađujući pećinu Phantom Springs u Toyahvaleu u Teksasu.

Ušao je u pećinu sa svojim suosnivačem udruženja podvodnog istraživanja (KUR) Andyjem Pitkinom u srijedu (4. oktobra), ali Hemphill se nije uspio vratiti. Vjeruje se da su istraživali potencijalnu novu stazu u kompleksnom podvodnom sistemu počevši od oko 137 metara ispod površine.

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Generalni sekretar UN-a: Sudski je priznata činjenica da je u BiH bio genocid. Za nas je to genocid

Hemphill i Pitkin su se razdvojili ubrzo nakon što su otišli pod vodu, a, tragično, Hemphill se više nije vratio... Njegove kolege iz KUR-a su odmah krenuli u potragu za 56-godišnjakom i četiri dana kasnije uspjeli su vratiti njegovo tijelo na površinu. U saopštenju KUR-a objašnjeno je kada je Hemphill posljednji put viđen: 

"Može se vidjeti na snimku kako vezuje smjernicu na stijeni na oko 173 metra i tim se nakon toga razdvojio. Brett se nikada nije vratio sa ronjenja. Trenutno je potpuni fokus tima da sigurno vrati Brettovo tijelo s dubine od preko 137 metara, i više od 1.6 kilometara duljine u ovu podvodnu pećinu. Taj napor će uključivati ​​brojne ronioce koji putuju hiljadama milja da pomognu. Akcija spašavanja je na volonterskoj bazi, jer ove napore niko ne finansira."

Na kraju, KUR tim je u utorak potvrdio da su uspjeli izvući Hemphillovo tijelo na površinu.

Hemphill je postavio niz rekorda tokom svog života, jedan od njih je bio 2008. godine kada su on i ostatak njegovog KUR tima postavili rekord u dubokoj podvodnoj pećini nakon što je dostigao dubinu od oko 124 metra u Weeki Wachee Springsu na Floridi. Pet godina kasnije oborio je svoj rekord dok je istraživao Phantom Springs nakon što se spustio nešto više od oko 141 metar ispod površine.

[youtube]https://youtu.be/l63v6V3sQtc[/youtube]​

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije