Potvrđena pobjeda Ahmedinejada na izborima

Radiosarajevo.ba
Potvrđena pobjeda Ahmedinejada na izborima

Vijeće čuvara, tijelo koje nadzire provođenje ustava u Iranu, potvrdilo je u ponedjeljak uvečer nakon djelimičnog prebrojanja glasova ponovni izbor Mahmuda Ahmadinejada za predsjednika.

Državna televizija je prenijela da je na glasanju otkriveno malo ili nimalo grešaka, usprkos tvrdnjama opozicijskog kandidata Mir Hosseina Musavija o rasprostranjenim neregularnostima.

Kao što se i očekivalo, djelimično prebrojavanje bilo je samo formalnost, prenosi dopisnik BBC-a iz Teherana. Prema iranskom ustavu sada je i formalno potvrđena pobjeda predsjednika Ahmadinejada.

Izvještava se da je u ponedjeljak bilo sukoba u centru Teherana između opozicijskoh demonstranata, koji su pokušali formirati ljudski lanac, i snaga sigurnosti.

Postizborna situacija u Iranu naći će se iduće sedmice na dnevnom redu samita Grupe osam industrijskih najrazvijenijih zemalja (G-8), koja je već kritizirala nasilje što je izbilo nakon glasanja.

Očekuje se da će se na sastanku koji će se održati u Italiji razgovarati o mogućim sankcijama protiv Irana.

fena/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije