Potresne scene iz Irpina: Pronađeno je 269 tijela

0
Radiosarajevo.ba
Potresne scene iz Irpina: Pronađeno je 269 tijela
Foto: Metin Aktas / Groblje u Irpinu

Ukrajinski istražitelji pregledali su 269 tijela u Irpinu, pored Kijeva, otkad je grad vraćen od ruskih snaga krajem marta, rekli su policijski dužnosnici u ponedjeljak dok su radnici kopali svježe grobove u predgrađu.

Grad u kojemu je prije rata živjelo oko 62.000 ljudi bio je jedno od glavnih žarišta borbi s ruskim vojnicima prije nego što su se povukli iz sjevernih ukrajinskih regija kako bi pojačali ofanzivu na istoku.

Na groblju u predgrađu Irpina iskopani su deseci novih grobova i prekriveni vijencima. Praćeni pogledima nekolicine uplakanih ožalošćenih ljudi, radnici su u ponedjeljak žurno zatrpavali pješčanom zemljom jedan grob.

U BiH uhapšen nastavnik: Pijan došao na nastavu pa polno uznemiravao učenice

U BiH uhapšen nastavnik: Pijan došao na nastavu pa polno uznemiravao učenice

"Do sada smo pregledali 269 trupala", rekao je Serhij Pantelejev, prvi zamjenik načelnika glavnog policijskog odjela za istrage, na internetskom brifingu, piše Jutarnji.hr.

Rekao je da je forenzički rad u toku kako bi se utvrdio uzrok smrti mnogih žrtava, dijeleći fotografije pogubljenjenih ljudskih ostataka.

On je rekao da je pregledano sedam mjesta u Irpinu na kojima su civili navodno strijeljani, ne iznoseći više detalja.

Rusija negira da je gađala civile i odbacila je optužbe da su njene snage počinile ratne zločine u okupiranim područjima Ukrajine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije