Potresna fotografija iz Bejruta koja opisuje sav očaj i tugu

Radiosarajevo.ba
Potresna fotografija iz Bejruta koja opisuje sav očaj i tugu
Facebook / Medicinska sestra

Nakon strahovitih eksplozija koje su u utorak potresle Bejrut, štete će se, nažalost, još dugo sabirati - kako materijalne, tako i one ljudske, prenosi Jutarnji list.

Glavni grad Libana je devastiran, stradale su i mnoge bolnice, a jedna od njih je i bolnica "Beirut Roum". Upravo tamo, tačnije na njenom odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo, nastala je jedna od najpotresnijih fotografija koja dočarava očaj, tugu, bespomoćnost i svu tragediju koji su zadesili libansku metropolu.

Naime, fotograf Bilal Jawich snimio je mladu medicinsku sestru koja u naručju drži tri novorođene bebe, okružena ruševinama, krhotinama stakla, istovremeno pokušavajući da uspostavi telefonsku vezu i poslati apel za pomoć njenim kolegama, ljekarima i pacijentima. 

"Nakon 16 godina fotografisanja za medije i puno ratova... Mogu samo da kažem da nisam vidio ništa slično ovome čemu sam danas svjedočio, pogotovo ispred bolnice "Roum"... Ova heroina zamotala ih je i čuvala unutar bolnice, uspostavljala pozive uprkos prekidu komunikacija, sa troje novorođenčadi u rukama, okružena desetinama tijela i ranjenicima", napisao je autor fotografije na svom Facebooku.

Ista ta bolnica, koja radi od 1902. godine i zbrine najmanje 350.000 pacijenata godišnje, sad, nakon neviđene katastrofe koja je zadesila Bejrut, muku muči i s nestašicom krvi.

Prema posljednjim informacijama, eksplozija je odnijela 100 života, a više od 4.000 je povrijeđenih.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije