Potresan izvještaj UNRWA: Izrael mučenjima iznudio priznanja djelatnika UN-a o vezama s Hamasom

2
Radiosarajevo.ba
Potresan izvještaj UNRWA:  Izrael mučenjima iznudio priznanja djelatnika UN-a o vezama s Hamasom
Foto: AA / Zaposlenici UNRWA u Gazi

Agencija UN-a za palestinske izbjeglice saopćila je da su neki uposlenici pušteni u Gazu iz izraelskog pritvora prijavili da su bili pod pritiskom izraelskih vlasti da lažno navedu da agencija ima veze s Hamasom i da je osoblje učestvovalo u napadima 7. oktobra. 

Tvrdnje su sadržane u izvještaju Agencije UN-a za pomoć i rad (UNRWA) u čiji je uvid došao Reuters i datiran je na februara 2024. godine, te sadrži detaljne navode o maltretiranju u izraelskom pritvoru neidentifikovanih Palestinaca, uključujući nekoliko njih koji rade za UNRWA.

Direktorica komunikacija UNRWA-e Juliette Touma kazala je da agencija planira predati informacije u neobjavljenom izvještaju na 11 stranica agencijama unutar i van sisema UN-a specijaliziranim za dokumentiranje potencijalnih kršenja ljudskih prava.

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

KCUS obavještava javnost: "Suočeni smo s problemom nedostatka određenih lijekova"

"Kada rat dođe do kraja, potrebno je provesti niz istraga kako bi se ispitala sva kršenja ljudskih prava", izjavila je ona.

U dokumentu se navodi da je izraelska vojska pritvorila nekoliko palestinskih djelatnika UNRWA, i dodaje da je zlostavljanje koje su, kako su rekli, doživjeli, uključivalo teška fizička premlaćivanja, utapanje u vodi i prijetnje povrijeđivanjem članovima porodice.

Kanada će nastaviti finasirati UNRWA uprkos optužbama Izraela

Kanada će nastaviti finasirati UNRWA uprkos optužbama Izraela

"Članovi agencije bili su izloženi prijetnjama i prinudi od strane izraelskih vlasti dok su bili u pritvoru, te su bili pod pritiskom da daju lažne izjave protiv agencije, uključujući da je agencija povezana s Hamasom i da su članovi osoblja UNRWA učestvovali u zločinima 7. oktobra 2023. godine", navodi se u izvještaju.

UNRWA je odbila Reutersov zahtjev da vidi transkripte svojih intervjua koji sadrže navode o iznuđenim lažnim priznanjima.

Pored navodnog zlostavljanja koje su pretrpjeli članovi osoblja UNRWA, palestinski pritvorenici šire su opisali navode o zlostavljanju, uključujući premlaćivanje, ponižavanje, prijetnje, napade pasa, seksualno nasilje i smrt zatočenika kojima je uskraćena medicinska pomoć, navodi se u izvještaju UNRWA.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije