Potraga za tijelima i crnim kutijama (VIDEO)

Radiosarajevo.ba
Potraga za tijelima i crnim kutijama (VIDEO)

Prvi korak ka razrješenju misterije nestalog francuskog Airbusa 330 je napravljen. Pronađeni su dijelovi aviona, koji se srušio u more. Crne kutije mogle bi riješiti misteriju, ako ih nađu.

Izviđački i istraživački podmorski brod Pourquoi pas (Zašto ne), opremljen s dva podmorska robota, odmah će isploviti ka zoni u kojoj je nestao Airbus Air Francea, objavio je u utorak kabinet francuskog ministra transporta Jean-Louis Barlooa.

U saopćenju, ministarstvo precizira da je Jean-Louis Barloo dao odmah uputstva kako bi brod Pourquoi pas francuskog Instituta za istraživanje mora (IFREMER) odmah krenuo i stavio se na raspolaganje jedinice za koordiniranje glavnog stožera oružanih snaga, prenosi AFP.

Brod je opremljen s dva specijalna podmorska robota za podmorska istraživanja velikih dubina, kao što je Nautile i Victor, koji mogu djelovati na dubini do 6.000 metara.

Maksimalna dubina morskoga dna u zoni u kojoj se vrši potraga za avionom je 4.700 metara, precizirala je Hidrografska služba mornarice u Brestu.

Dijelovi aviona pronađeni u Atlantiku definitivno pripadaju nestaloj letjelici kompanije Air France, potvrdio je sinoć u Rio de Žaneiru brazilski ministar odbrane Nelson Jobim (Žobim).

Tokom jutarnjih sati očekuje se da će prvi brodovi iz Brazila stići na mjesto nesreće. Pridružiće im se i brodovi iz Francuske i Holandije koji su takođe na putu ka regionu koji se nalazi oko 500 kilometara sjeveroistočno od malog arhipelaga u Atlanskom okeanu Fernando de Noronja. Brazilski ministar odbrane Nelson Jobim izjavio je kako više nema nikakve sumnje da dijelovi aviona koje su avioni locirali u moru potiču od francuskog airbusa (erbusa). Komadi aviona plutaju okeanom u području koje je dugo oko pet kilometara.

Mjesto gdje su pronađeni dijelovi aviona otprilike je identično mjestu s kojeg je letjelica prije pada uputila automatske poruke kontrolnom tornju o brojnim problemima. Otkazalo je nekoliko uređaja, pao je pritisak u kabini. Postoje podaci koji ukazuju da je pilot pokušao da skrene udesno s linije leta, vjerovatno u pokušaju da dostigne ostrvo Fernando de Noronja. Mada se ne obustavlja potraga za preživjelima, malo ko vjeruje u čudo. Vjerovatno su stradali svi putnici što znači da je ova avionska nesreća s 228 žrtava najveća u zračnom saobraćaju u proteklih osam goddina.

Vojna avioni za sada među ostacima nije uočilo niti jedno tijelo stradalih putnika pa se pretpostavlja da su zajedno s trupom aviona svi završili na dnu oceana, piše index.hr.

http://www.youtube.com/watch?v=SRAug-zdTmI


Potraga za crnim kutijama

Očekuje se da se na mjesto gdje se letjelica srušila dopremi specijalna francuska podmornica, koja može da zaroni i do 6 kilometara dubine. To je otprilike i dubina okeana na tom mjestu. Podmornica će tragati za takozvanim crnim kutijama, uređajima koji snimaju rad svih sistema letjelice, te glasove posade koji se čuju u pilotskoj kabini. Gerard Feldzer, pilot i direktor Muzeja vazduhoplovstva u francuskom Le Burgeu (Le Burže) kaže kako samo obje crne kutije mogu dati dovoljno podataka koji bi razjasnili uzrok nesreće.

U saopćenju, ministarstvo precizira da je Jean-Louis Barloo dao odmah uputstva kako bi brod Pourquoi pas francuskog Instituta za istraživanje mora (IFREMER) odmah krenuo i stavio se na raspolaganje jedinice za koordiniranje glavnog stožera oružanih snaga, prenosi AFP.

"Kod ovakvih nesreća se uvijek radi o nizu okolnosti koje se poklope. Ovdje je jasno da je avion zapao u jako nevrijeme. Ali, nevrijeme samo po sebi ne može biti uzrok pada, možda je došlo do vrtložnih vjetrova, možda je avion naišao na takozvanu rupu u zraku, polje niskog pritiska, nakon čega su piloti izgubili kontrolu nad avionom. Još uvijek ne možemo reći ništa o uzroku nesreće", kaže Gerard Feldzer.

Prema riječima francuskog premijera Fillona (Fijon) avion je automatski prije pada slao poruke upozorenja na osnovu kojih se zaključuje da su svi sistemi otkazali u roku od tri minute. Među 228 žrtava se nalazi i 26 njemačkih državljana. Njemačka kancelarka Angela Merkel je uputila izraze saučešća porodicama, te vladama Francuske i Brazila. U Parizu će se danas održati misa za duše nastradalih kojoj će prisustvovati i francuski predsjednik Nicolas Sarkozy.

fena/dw-world.de/radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije