Potpisano primirje u Južnom Sudanu

Radiosarajevo.ba
Potpisano primirje u Južnom Sudanu

Bivši pukovnik južnosudanske vojske David Yau Yau, koji je u sukobima sa južnosudanskim vlastima u provinciji Congley od 2010. godine, potpisao je primirje sa tim vlastima, javlja Anadolu Agency.

Ministarstvo odbrane ove zemlje saopćilo je na jednoj radio stanici da je Yau Yau prihvatio načelni sporazum o prekidu vatre pred mirovne pregovore sa južnosudanskom Vladom.

Nisu navedeni detalji sporazuma, ali su dodali da je dijalog, koji je sproveo Nacionalni komitet za izmirenje u julu prošle godine, imao uticaja na spomenuti sporazum, javlja Fena.

Bivši član južnosudanske vojske iz etničke grupe Murle Yau Yau pokrenuo je pobunu nakon što nije uspio osvojiti mjesto u parlamentu na sudanskim izborima u aprilu 2010. godine.

Južni Sudan, koji je proglasio nezavisnost od Sudana 2011. godine, neprestano optužuje Khartoum da podržava Yau Yaua te da mu daje oružje i opremu što sudanske vlasti negiraju.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije