Potpisan ugovor o Zapadnobalkanskom investicionom okviru

Radiosarajevo.ba
Potpisan ugovor o Zapadnobalkanskom investicionom okviru

Povjerenik za proširenje Olli Rehn i švedski ministar vanjskih poslova Carl Bildt potpisali su u srijedu u Bruxellesu ugovor o osnivanju Zapadnobalkanskog investicijskog okvira (WBIF), kroz koji bi se prikupljali i koordinirali izvori finansiranja za ulaganja u prioritetne projekte u zemljama regije, piše Fena.

U WBIF-u sudjeluje Evropska investicijska banka, Evropska banka za obnovu i razvoj, Razvojna banka Vijeća Evrope uz podršku zemalja članica i Evropske komisije.

Očekuje se da bi se kroz WBIF moglo prikupiti 2,2 milijarde eura za projekte vezane uz zaštitu okoliša, izgradnju energetske i prijevozne infrastrukture te obrazovnih i zdravstvenih objekata, a kasnije i za podršku malim i srednjim poduzećima.

"U ovim turbulentnim vremenima proces proširenja EU-a predstavlja sidro stabilnosti za zemlje zapadnog Balkana. Evropska unija pomaže regiji kako bi lakše prevladala učinak gospodarske krize. Zapadnobalkanski investicijski okvir opipljiv je primjer zajedničkih napora na integraciji i gospodarskom oporavku regije jer će na jednom mjestu okupiti resurse za prioritetne infrastrukturne projekte", rekao je povjerenik Rehn.

Ugovor je potpisan na rubu konferencije koja je u srijedu održana u Bruxellesu na temu "Zapadni Balkan: prevladavanje gospodarske krize, od regionalne suradnje do članstva u EU".

Na konferenciji je sudjelovalo oko 200 visokih dužnosnika, uključujući ministre i visoke dužnosnike iz regije, iz zemalja članica EU-a te Sjedinjenih Država, Turske, Rusije, Norveške, Islanda i Švicarske.

Također su sudjelovali i predstavnici Opće uprave za proširenje Evropske komisije te predstavnici finansijskih institucija Evropske investicijske banke, Evropske banke za obnovu i razvoj i Svjetske banke.

Domaćini konferenciji, prenosi Hina, bili su povjerenik Rehn zajedno sa švedskim ministrom vanjskih poslova Carlom Bildtom i glavnim tajnikom Regionalnog vijeća za suradnju Hidom Biščevićem.

Završena Konferencija o zapadnom Balkanu

"Proces proširenja EU mora i dalje biti zasnovan na principu ispunjavanja pristupnih kriterija, s jedne, i na punoj potvrdi evropske perspektive za sve zemlje jugoistočne Evrope, s druge strane", kazao je generalni sekretar Vijeća za regionalnu saradnju (RCC) Hido Biščević učesnicima konferencije na visokom nivou o zapadnom Balkanu održane danas u Bruxellesu.

Konferencija pod nazivom "Zapadni Balkan: prevazilaženje ekonomske krize - od regionalne saradnje do članstva u EU" bila je usredsrijeđena na finansijsku i ekonomsku situaciju u jugoistočnoj Evropi, a razgovaralo se i o važnosti regionalne saradnje u prevazilaženju ekonomske krize, saopćeno je iz RCC-a.

Organizatori skupa bili su Švedska kao predsjedavajući EU-a i Evropska komisija (EK), u saradnji sa RCC-om.

Ministar vanjskih poslova Švedske Carl Bildt istaknuo je važnost regionalne saradnje radi nje same, ali i u smislu napredovanja na evropskom putu.

On je mišljenja da sposobnost i volja za regionalnom saradnjom pokazuju volju za pomirenjem i integracijom. Smatra da se mnogo toga može uraditi da se modernizuju znatni energetski resursi na zapadnom Balkanu u oblasti infrastrukture, transporta, električne energije i gasa kako bi se izbjegle potencijalne nestašice energije u regionu u nekoliko narednih godina.

Istaknuo je da je Vijeće za regionalnu saradnju sredstvo da se okupe zemlje iz regiona kako bi razgovarale o svim spomenutim pitanjima.

Komesar EU-a Olli Rehn naglasio je da su evropska perspektiva i bolja regionalna saradnja od ključnog značaja kako bi se zemljama zapadnog Balkana pomoglo da se izvuku iz negativne ekonomske spirale svjetske ekonomske krize.

Ocijenio je da regionalnu saradnju ne treba posmatrati samo u smislu izvoznih tržišta, već i kao priliku da se objedine resursi i znanja iz regiona kako bi se postigao uspjeh na svjetskim tržištima.

"Stoga bi od zemalja iz regiona bilo razborito da ubrzaju reforme tržišta rada i proizvoda, da unaprijede kvalitet javne potrošnje i poboljšaju poslovnu klimu. Te će reforme poboljšati atraktivnost zapadnog Balkana za strane investiture, podržati fazu oporavka i promovirati razvoj", kazao je on.

radiosarajevo.ba

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije