Potonuo trajekt: 44 osobe nastradale, 37 spašeno

Fena
Potonuo trajekt: 44 osobe nastradale, 37 spašeno
Foto: Arhiv / Ilustracija / Nesreća na jugu najvećeg afričkog jezera

Najmanje 44 osobe su poginule kada je potonuo trajekt na jugu najvećeg afričkog jezera Victorije, rekao je glasnogovornik tanzanijske vlade na državnoj televiziji, a strahuje se da bi broj žrtava mogao biti puno veći, dok će potraga nastavlja, prenosi AP.

Na brodu se nalazilo "više od stotinu putnika" kada je potonuo u četvrtak poslijepodne u blizini otoka Ukara na jugoistoku velikog jezera, koje se također proteže u Ugandi i Keniji, izjavio je lokalni dužnosnik.

Regionalni guverner John Mongella izjavio je da je broj stradalih 44 dok je 37 osoba spašeno i oni su bili u "vrlo teškom stanju".

Dodao je kako će operacija spašavanja biti nastavljena u petak ujutro.

Agencija za elektroničke, mehaničke i uslužne djelatnosti brodskih kompanija Tanzanije navodi kako nije poznato koliko je putnika bilo na trajektu Nyerere.

Trajekt je također nosio teret, uključujući vreće kukuruza i cementa, kada se prevrnuo blizu pristaništa.

Uzrok nesreće nije jasan, ali je preopterećenost plovila čest uzrok njihovog potonuća.

S površinom od 70.000 kvadratnih kilometara ovalno oblikovano jezero Victorija otprilike je veličine Irske. To je najveće tropsko jezero na svijetu i drugo najveće slatkovodno jezero. Otkrio ga je britanski istraživač John Speke 1858. godine u svojoj potrazi za izvorom rijeke Nil i dao mu ime u čast engleske kraljice.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije