Postignut sporazum između Sudana i Južnog Sudana

Radiosarajevo.ba
Postignut sporazum između Sudana i Južnog Sudana

Predsjednici Sudana i Južnog Sudana potpisali su ekonomske i sigurnosne sporazume kojima će biti omogućen nastavak izvoza nafte iz Južnog Sudana.

Čelnici dviju zemalja su također postigli dogovor o demilitarizaciji pogranične zone i prestanku neprijateljstava koja su dvije zemlje proteklih mjeseci dovela na rub rata, prenosi Fena.

Predsjednici Sudana Omar el-Bešir i Južnog Sudana Salva Kiir potpisali su sporazum u glavnom gradu Etiopije, gdje su održavali razgovore od nedjelje.

Razgovori su inače trebali trajati samo jedan dan, prenijela je agencija Anadolija.

Dvije zemlje se nisu uspjele složiti oko granice u regiji Abjei. Obje strane su razgovarale pod prijetnjom uvođenja sankcija Vijeća sigurnosti UN-a ukoliko ne nađu rješenje za međusobne probleme.

Južni Sudan otcijepio se od Sudana prošle godine nakon referenduma o nezavisnosti koji je održan nakon postizanja mira 2005. godine kojim je okončan desetogodišnji rat u kojem je stradalo oko dva miliona ljudi. No, granica između dviju zemalja nikad nije definirana, a Južni Sudan je suspendirao proizvodnju nafte u januaru optuživši Sudan za krađu goriva koje prolazi cjevovodom kroz Sudan.

Nakon potpisivanja sporazuma, obje strane tvrde da je ostalo samo još nekoliko "tehničkih" detalja kako bi izvoz nafte kroz naftovod bio ponovo uspostavljen.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Najnovije