Posmrtni ostaci kralja Victora Emanuela III preneseni iz Egipta u Italiju

AA
Posmrtni ostaci kralja Victora Emanuela III preneseni iz Egipta u Italiju
Posmrtni ostaci bivšeg italijanskog kralja Victora Emanuela III preneseni su iz Egipta u Italiju.

Italijanska novinska agencija ANSA javlja da su posmrtni ostaci kralja Emanuela nakon sedam decenija avionom kompanije EgyptAir doneseni iz egipatske Aleksandrije u italijanski Vicoforte.

Nedavno su iz francuskog Monpeljea u Vicoforte preneseni i posmrtni ostaci kraljice Elene, a pored nje su sahranjeni i posmrtni ostaci njenog muža Emanuela.

Unuka bivšeg italijanskog kralja Maria Gabriella Savoila nezadovoljna je što se vraćanje posmrtnih ostataka kraljevskog para u Italiju odvija u velikoj tajnosti te tvrdi da bi pravda prema historiji bila zadovoljena kada bi posmrtni ostaci kralja i kraljice bili sahranjeni u rimskoj bazilici Pantheon.

Victor Emanuel III bio je kralj Italije od 1900. do 1946. godine. Iako nije bio pristalica fašizma, Emanuele III nije uspio spriječiti dolazak Mussolinija na vlast. Po završetku Drugog svjetskog rata abdicirao je u korist svog sina Umberta II i otišao u izbjeglištvo kod egipatskog kralja Faruka, gdje je i umro krajem decembra 1947. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije