Posljednji dan glasanja na EU izborima: Evropljani iz 20 zemalja na biralištima

0
Radiosarajevo.ba
Posljednji dan glasanja na EU izborima: Evropljani iz 20 zemalja na biralištima
Foto: EPA / Izbori/Ilustracija

Evropljani u 20 zemalja izlaze na birališta danas, 9. juna, na najveći i posljednji dan glasanja za Evropski parlament. U godini presudnih izbora, glasanje za EU je posebno značajno, na kontinentu koji svjedoči polarizovanoj politici i porastu nacionalizma.

Pripreme za glasanje obilježili su nasilni incidenti - iako se napad u kojem je danska premijerka Mette Frederiksen zadobila lakše povrede vrata i bila primorana prekinuti kampanju ne smatra politički motivisanim.

Očekuje se da će glavna evropska desničarska grupacija ostvariti najbolji rezultat širom EU kada prve projekcije budu objavljene danas, međutim tri stranke krajnje desnice također ciljaju osvajanje najvišeg mjesta na nacionalnom nivou.

Hezbollah potvrdio: Ubijen je Hassan Nasrallah

Hezbollah potvrdio: Ubijen je Hassan Nasrallah

Francuski Nacionalni front, italijanska Braća Italije i austrijska Slobodarska partija vode u anketama, kao i belgijska separatistička i antiimigrantska stranka Vlaams Belang.

Glasanje je počelo u četvrtak, petak i subotu za neke zemlje EU - ali većina zemalja članica EU glasa u nedjelju. Evropski parlament je direktna veza između Evropljana i institucija EU.

Šesnaestogodišnjaci i sedamnaestogodišnjaci će po prvi put moći glasati u Njemačkoj i Belgiji, povećavajući udio mladih glasača u Evropi. Mladi Austrijanci i Maltežani već neko vrijeme mogu glasati sa 16 godina, dok Grci mogu glasati od 17 godina.

Samo u Njemačkoj, procjenjuje se da ima oko 1,4 miliona 16- i 17-godišnjaka među oko pet miliona glasača koji će po prvi put izaći na izbore, što bi moglo uticati na ishod.

Krajnje desna Alternativa za Njemačku (AfD) tvrdi da je uspješno privukla mlade muškarce, posebno kroz kampanje na društvenim mrežama kao što je TikTok.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije