Poslanik CDU-a: Kancelarka Merkel držala u tajnosti obećanja bh. političara

Radiosarajevo.ba
Poslanik CDU-a: Kancelarka Merkel držala u tajnosti obećanja bh. političara
/ Anadolija
Na poziv kancelarke Angele Merkel članovi Predsjedništva BiH posjetili su Berlin. Povodom te posjete Michael Brand, poslanik u njemačkom Bundestagu, nimalo biranim riječima govorio je za Deutsche Welle o situaciji u našoj zemlji.

Brand se prisjetio događaja koji su prethodili posjeti članova Predsjedništva.

"Kancelarka Merkel je zadržala u tajnosti obećanja koja je dobila od bosanskohercegovačkih političara kada je prije godinu dana otputovala u Sarajevo. Tada je uputila poziv članovima Predsjedništva za posjetu Berlinu. Ako se ona drži svojih obećanja, to treba uraditi i politička garnitura u BiH", kaže Brand.

Brand smatra da su građani BiH taoci svojih političkih elita.

"Moj dojam je da mnogi pripadnici te garniture, gospoda u Predsjedništvu i čelnici stranaka jako dobro žive s blokadama. Cijenu za to plaćaju normalni Bosanci i Hercegovci, obični građani. To je ono što me ljuti, to je ono što ljuti mnoge moje prijatelje u BiH. Naravno da ima mnogo razloga koji koče napredak: Blokade od strane gospodina Dodika, Dejtonski ustav...".

Upravo je Dejtonski sporazum jedan od kamena spoticanja u BiH

"Više puta sam otvarao tu temu i govorio da Dayton nije prikladan da izvede BiH na pravi put, ali i u Federaciji postoji niz političara, koji očito jako dobro izlaze s tim na kraj da država ne funkcionira. Govore mnogo o reformskoj agendi ali konkretno odrađuju malo... Puno je zamagljivanja i bacanja prašine u oči. Tu se niko ne treba zavaravati, to bacanje prašine u oči Berlin i drugi glavni gradovi jasno vide", rekao je Michael Brand za DW.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije