Posejdon 2M39: Rusi razvili oružje koje može stvoriti 'radioaktivni cunami'?

1
Radiosarajevo.ba
Posejdon 2M39: Rusi razvili oružje koje može stvoriti 'radioaktivni cunami'?
Foto: Sputnik / Ilustracija

Čini se da je Rusija razvila nuklearno oružje sposobno "prikradati se" dnom mora i detonirati duž obale kako bi poplavilo područje onim što je jedan dužnosnik opisao kao "radioaktivni cunami".

Nuklearno oružje, torpedo imena Poseidon 2M39, zabrinuo je stručnjake, piše CNN, jer bi radioaktivni talasi mogli devastirati priobalne gradove i učiniti ogromne dijelove zemlje nenastanjivim dulje vrijeme. Iako se oružje godinama smatralo tehnološki nevjerojatnom farsom, nedavna ruska vojna ispitivanja i druge aktivnosti na Arktiku sada pružile novu vjerodostojnost prijetnji.

Christopher A Ford, bivši pomoćnik američkog državnog sekretara za međunarodnu sigurnost, rekao je prošle godine za CNN da je stvoreno zastrašujuće oružje, dizajnirano da "poplavi američke obalne gradove radioaktivnim tsunamijem".

"Papirni tigar"

Poseidon 2M39 prvi je put najavljen 2015. godine, javlja CNN, ali stručnjaci izvan Rusije smatrali su ga tzv. oružjem nadimka "papirni tigar" što predstavlja oružje koje zvuči prestrašno, ali je neučinkovito, i namijenjeno je sticanju prednosti tokom međunarodnih pregovora o naoružanju, a ne upotrebi.

Ali sada se čini da Rusija ide naprijed s testiranjem Posejdoma - kao i onima za drugo visokotehnološko oružje poput hipersoničnih projektila - a stručnjaci to  sve više primjećuju.

"To je apsolutno projekt koji će se koristiti kao pregovaračka karta u budućnosti, možda u pregovorima o kontroli naoružanja", rekla je profesorica međunarodnih odnosa Norveškog instituta za obrambene studije Katarzyna Zysk za CNN. "Ali, da bi to se postiglo, oružje mora biti vjerodostojno. Čini se da ovo jeste."

Ožiljci

Bomba koja u većim gradovima može izazvati smrtonosni tsunami od opasno radioaktivne vode zastrašujuća je. No, osim vojnih i sociopolitičkih implikacija, udar Posejdona 2M39 također bi prouzročio ozbiljno uništavanje okoliša koje bi trajalo decenijama.

"I ekološki smo zabrinuti. To nije samo teoretska stvar: zapravo, vidjeli smo ozbiljne nesreće u posljednjih nekoliko godina", rekao je viceadmiral Nils Andreas Stensønes, šef norveške obavještajne službe, za CNN. "Potencijal nuklearne kontaminacije apsolutno postoji."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije