Posadio misteriozno sjeme koje stiže poštom iz Kine: "Ovo je čudno i masivno"

Radiosarajevo.ba
Posadio misteriozno sjeme koje stiže poštom iz Kine: "Ovo je čudno i masivno"
PrtScr / Doyle Crenshawn i sjeme iz Kine

Prošlog mjeseca, svijetom je odjeknula vijest kako su brojni Amerikanci prijavili kako im iz Kine stižu pošiljke misterioznog sjemena, koje niko nije naručio

Iako su svi savjetovali da se to ne radi ni u kom slučaju, jedan Amerikanac odlučio je posaditi ovo sjeme, a iz njega, kako je rekao, "raste nešto ogromno i nezaustavljivo, nešto što podsjeća na voće". Vlasti se plaše da iz Kine stižu invazivne vrste koje bi mogle ugroziti američke biljke.

No, Doyle Crenshawn iz Arkansasa bio je jedan od prvih ljudi koji su dobili ovo sjeme - na adresu su mu stigli prije dva mjeseca, pa ih je posadio prije nego što su američke vlasti izdale upozorenje.

"Svake dvije sedmice sam stavljao na to Miracle-Gro (vrsta 'hrane' za biljke) i počelo je rasti kao ludo", rekao je on.

Još uvijek nije poznato o kojoj je biljci riječ - iako, sve (i sjeme i biljka, op.pr.) sugerira da se radi o nekoj vrsti tikve. Crenshawnova trenutno ima ogromne bijele plodove i narandžaste cvjetove, a doznaje se kako vlasti dolaze da uklone biljku i izvrše testiranja kako bi se tačno saznalo šta je to.

Brojni paketi iz Kine bili su označeni da sadrže nakit - na Crensawnovom je pisalo da su unutra naušnice. 

Scott Bray iz Odjela za poljoprivredu u Arkansasu kaže da imaju velike bojazni zbog ovoga: "Ove biljke mogle bi biti invazivne, a mogle bi donijeti i bolest ili neke nametnike."

Ipak, i pored briga o tome šta je ovo sjeme, američke vlasti vjeruju da je riječ o tzv. "brushing prevari" (brushing scam). Ova vrsta prevare provodi se u svijetu online shoppinga, kada trgovac pokušava podići rejting proizvoda i povećati mu vidljivost na stranici za prodaju. To se radi tako što trgovac pošalje nešto jeftino na adresu nepoznate osobe, a onda piše lažne pohvale i daje lažne ocjene za proizvod, koristeći ime te nepoznate osobe.

Američka policija pozvala je građane da im odmah prijave ukoliko dobiju ovu pošiljku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije