Poruke prvog čovjeka iz EU koji se sastao s Putinom od početka invazije

0
Radiosarajevo.ba
Poruke prvog čovjeka iz EU koji se sastao s Putinom od početka invazije
Foto: EPA-EFE / Karl Nehammer i Vladimir Putin

Austrijski kancelar Karl Nehammer sastao se u ponedjeljak u Moskvi licem u lice s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, objavio je Nehammerov ured nakon prvog sastanka Putina s nekim čelnikom EU od početka invazije na Ukrajinu.

"To nije bio prijateljski posjet. Razgovor je bio vrlo otvoren, oštar i izravan", rekao je Nehemmer dodavši kako se nada da će to pomoći da se rat privede kraju i poboljšaju uvjeti života civila.

"Moja najvažnija poruka Putinu je bila da rat mora napokon završiti jer su u ratu obje strane gubitnici", dodao je, a prenosi Tportal.

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Postupak protiv sutkinje Lejle Numanović iz Gradačca zbog prepisivanja dijelova iz druge odluke

Nehammer, prvi predsjednik države ili vlade neke članice Europske unije koji je nakon početka rata u Ukrajini 24. februara posjetio ruskog predsjednika u Moskvi, naglasio je da je odlazak u Rusiju bila "obveza".

"Ova obveza proizlazi iz odgovornosti da se ne propusti prilika postizanja primirja ili barem humanitarnog napretka za civile u Ukrajini", izjavio je austrijski kancelar.

Nehammer je Putinu rekao kako će sankcije protiv Rusije ostati na snazi sve dok Ukrajinci umiru.

"Spomenuo sam i teške ratne zločine u Buči i naglasio kako odgovorni moraju snositi posljedice", istaknuo je.

Austrijski kancelar je proteklog vikenda posjetio Kijev i Buču, sjeverozapadno od glavnog grada. Otkrića masovnih grobnica i civilnih žrtava u tome mjesu izazvala su val međunarodnih osuda i pozive da se ruskim dužnosnicima sudi za ratne zločine.

Iz ureda ruskog predsjednika zasad nije stiglo saopćenje sa sastanka.

Kako javlja Reuters, dvojica lidera susrela su se u Putinovoj službenoj rezidenciji Novo Ogarjovo izvan Moskve. Službenih fotografija nije bilo zbog straha, kako tumači Kronen Zeitung, da bi ruska strana prizor rukovanja mogla iskoristiti u propagandne svrhe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije