Portparol Pentagona John Kirby prelazi u Vijeće za nacionalnu sigurnost

0
Fena
Portparol Pentagona John Kirby prelazi u Vijeće za nacionalnu sigurnost
Foto: EPA-EFE / John Kirby

Portparol američkog Pentagona John Kirby pridružit će se Vijeću za nacionalnu sigurnost kao koordinator za strateške komunikacije, objavila je Bidenova administracija.

Penzionisani admiral, Kirby u novoj ulozi “koordinirat će međuagencijske napore na pojašnjavanju politike Sjedinjenih Država i bit će snažan glas administracije u tim pitanjima", navodi Bijela kuća u saopćenju.

"John shvata složenost američke vanjske i odbrambene politike, i bit će u stanju da zastupa administraciju u bitnim pitanjima nacionalne sigurnosti", izjavio je američki predsjednik Joe Biden.

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Vlada FBiH donijela odluku u vezi s izborom direktora KCUS-a

Kirby je veteranski zvaničnik u odnosima s javnošću i obavljao je razne dužnosti u Pentagonu i u State Departmentu, posebno kao portparol Departmenta u Obaminoj administraciji.

On je radio kao analitičar vojnih i diplomatskih tema na CNN-u tokom predsjedničkog mandata Donalda Trumpa.

Kirby je stekao ugled u Bidenovoj administraciji od ruske invazije na Ukrajinu u februaru, uglavnom zahvaljujući svojim redovnim dnevnim brifinzima za novinare koji su emitirani uživo, prenosi AFP.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije