Australija: Porodice stradalih izvinjenje čekale 40 godina

Anadolija
Australija: Porodice stradalih izvinjenje čekale 40 godina
Vlada savezne australske države Novi Južni Vels (NSW) uputiće izvinjenje porodicama poginulih i povrijeđenih u željezničkoj nesreći do koje je došlo u Granvillu prije 40 godina, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ministar transporta NSW-a Andrew Constance za australski ABC izjavio je kako će se izviniti porodicama 83 poginulih i 213 povrijeđenih u nesreći do koje je došlo u blizini željezničke stanice Granville nakon što se most urušio.

Constance je dodao kako porodice žive sa ”nezamislivim bolom” i da su ”dugi niz godina morali da se nose sa jednom od najstrašnijih nesreća u nacionalnoj historiji”.

Nesreća koja se dogodila 18. januara 1977. godine je najtragičnija nesreća u Australiji.

Tada 15-godišnja Meredith Knight u nesreći je izgubila oca, nakon čega je morala napustiti školu i brinuti se o porodici.

Ističe da su ona i druge porodice koje su izgubile bližnje proživjele slične poteškoće i da vlasti nisu brinule o njihovim problemima.

”Vlasti su nam okrenule leđa, nisu se interesirale. Prošlo je 40 godina, ali još uvijek veliki broj ljudi pati”, istakla je Knight.

Istragom ove nesreće utvrđeno je kako je uzrok nesreće bio neodržavanje zastarjelih šina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije