Porodica Zlatić iz Brčkog donira 110.000 eura za Izgradnju džamije u Austriji!

2
F. V.
Porodica Zlatić iz Brčkog donira 110.000 eura za Izgradnju džamije u Austriji!
Foto: Ustupljena fotografija / Idejno rješenje izgleda džamije

Sredinom oktobra 2023. u džematu Villach, koji pripada Islamskoj zajednici Bošnjaka u Austriji, ali se nalazi na samoj granici sa Slovenijom, položen je kamen temeljac za izgradnju džamije.

Dio je to dugogodišnjeg sna ovog džemata koji je osnovan 1996. godine. Šesnaest godina, tačnije, 9. juna 2012. godine, otvorili trenutni mesdžid u kojem se odvijaju sve aktivnosti ovoga džemata. 

Vrijedni vakifi

Nešto više od mjesec dana nakon što je položen kamen temeljac za izgradnju ove Božje kuće, džematski imam mr. Esad ef. Memić potvrdio je danas da se porodica Zlatić rodom iz Brčkog nesebično odazvala pozivu za realizaciju ove plemenite ideje.

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

Istražili smo | Kada počinje upis u srednje škole u Sarajevu i šta roditelji trebaju znati

"Familija Zlatići, veliki i dobroćudni ljudi od Brčkog sa finim ahlakom, dobronamjerni i humani, sposobni, vrijedni i veliki neimari. Naši veliki vakifi koji su odlučili da uvakufe 110. 000 € (sto deset hiljada eura) za gradnju džamije BKZ Villach! Uvijek su tu od početka nastajanja džemata Villach, članovi i uvijek na usluzi džematu. Molim Svemogućeg Allaha da njih i njihove porodice čuva, voli i pazi, dadne im uputu i svako dobro. Baš su nam donijeli veliku radost, snagu i optimizam", naveo je ef. Memić.

To je naša odgovornost

Poruku su ovim povodom uputili i članovi porodice Zlatić.

"Es-elamu alejkum, želim da ti prenesem radosnu vijest. Okupili smo dovoljan broj vakifa iz familije Zlatić, naših rodica i rođaka širom svijeta koji su podržali našu ideju "Budi Vakif Džamije u Villachu". Vakifi iz familije Zlatić podržat će novčano i radom izgradnju centralnog dijela džamije, što projektom obuhvata: Centralne stubove u potkupolnom dijelu, verandu (mahfile), stepenice, i sve što obuhvata centralni dio džamije, od visine 0.00m do 6.00m. Prikupljanje novčanih sredstava i raspodjela istih, te dokazivanje utroška novca i materijala je naša odgovornost! Mi ćemo međusobno odrediti osobu koja će raspolagati i upravljati tim sredstvima", navode Zlatići u poruci ef. Memiću, te poručuju:

Objavljena Arhitektonska mapa čaršijskih i mahalskih džamija iz osmanskog perioda u Sarajevu

Objavljena Arhitektonska mapa čaršijskih i mahalskih džamija iz osmanskog perioda u Sarajevu

"Tako da džemat neće u tom dijelu imati nikakvih troškova i izdataka, niti će bilo šta biti naručivano preko našeg džemata Villach. Ukoliko bude prikupljeno više od predviđenih sredstava, ista ta sredstva bit će data na raspolaganje džematu Villach u izgradnju. Procijenjeni iznos radova je - 108.000 eura. Početak radova: decembar 2023. Završetak radova: mart 2024. Da nam dragi Allah bude na pomoći u našim iskrenim namjerama, da nas učvrsti u vjeri i da nam pomogne u ostvarenju naših ciljeva. Amin! Srdačan selam u ime svih vakifa Zlatića".

Veliko je srce bosansko!

Idejno rješenje izgleda džamije
Foto: Ustupljena fotografija: Idejno rješenje izgleda džamije

Ponosni džemat

Svečanosti postavljanja kamena temeljca su, osim džematskog imama mr. Esad-ef. Memića, 14. oktobra ove godine prisustvovali predsjednik Mešihata IZ u Republici Sloveniji muftija ljubljanski mr. Nevzet-ef. Porić, predsjednik IZ Bošnjaka u Austriji Adis Čandić, glavni imam Zagrebačke džamije kurra hfz. mr. Aziz-ef. Alili, hfz. dr. Elvir Duranović, imami IZ Bošnjaka u Austriji i mnogobrojne džematlije. Nakon svečanosti polaganja kamena temeljca proučen je mevlud uz učenje Kur'ana imama Adnan-ef. Gobeljića, Osman-ef. Ibrahimovića, Mehrudin-ef. Hibića, hfz. Sabahudin-ef. Hašića, hfz. Ahmed-ef. Hašića, hfz. Ahmed-ef. Alilija i kurra hfz. mr. Aziz-ef. Alilija.

Kako je tada objavljeno, dobrodošlicu prisutnima uputio je ef. Memić koji je govorio o projektu izgradnje džamije u Villachu. Izrazio je svoje zadovoljstvo i ponos da je džemat Villach pokrenuo projekat izgradnje džamije koja će biti simbol naše vjere dini-islama.  Predsjednik Mešihata IZ u Republici Sloveniji muftija ljubljanski mr. Nevzet Porić u svom obraćanju istakao je važnost projekta izgradnje džamije u Villachu. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije